Skip to main content
Fejlesztés

Ilyen lenne az új Erzsébet udvar

By 2017. június 22.

Már többször emlegettük, hogy a város tervezi felújítani két tömbbelsőjét is, történetesen az Erzsébet udvart és a Bajcsy-tömbbelsőt Kracker udvart. Eléggé rá vagyunk függve a témára, hiszen imádjuk a tömbbelsők hangulatát, iszonyat karakteres elemek ezek Egerben és óriási lehetőség rejlik bennük. Izgatottan várjuk emiatt azt is, hogy mihez kezdenek majd velük végül a tervezők. A munkáról egyelőre nincs hír, pontosabban csak annyi, hogy lesz, de, hogy mikor tervezik kezdeni és pontosan mi valósul meg, még titok. A Városképi és Környezetvédelmi Bizottság június 22-i ülésének 1. előterjesztésében (letöltés) – ami egyébként egészen más témáról szól – található viszont egy igazi kincs, amit most megosztunk az érdeklődőkkel.

Az Erzsébet udvar tervrajzáról van szó, így betekintést nyerhetünk, hogy mit terveznek az udvarral. Hangsúlyozandó, hogy tervről van szó, ergo a végső valóságot csak akkor látjuk majd meg, ha elkészültek a fejlesztéssel, de irányadónak azért ez is jó lehet.

Az eredeti terv ide kattintva letölthető

Ha nagyítva nyitjuk meg a tervet, látjuk, hogy horrorisztikus beavatkozásra nem kell majd számítani, a lényeg marad, inkább csak ráncfelvarrásra készülnek. Újak lesznek a járófelületek, korszerűsítik az utcabútorokat és a vízelvezetést, rendezik a zöldfelületeket és felújítják a játszóteret. Utóbbi ponttal vegyesek az érzéseink, az jó persze, hogy felújítják, de mi ezt egy naaaagy játszótérnek képzeltük el a fejünkben, nem ilyen kicsi, három játékosnak. De az azért király, hogy ide is kerül olyan puha gumiborítás, amit a Végvári téren is imádunk.

A tömbbelsőt egyébként a terv szerint két részre bontanák, az egyik központja a játszótér mellett lenne, a másik pedig a halászsas szobránál. Ezen központok felé néznének majd az új padok, illetve ezek közelébe kerülnének majd a! Aa! Aaaa! KERÉKPÁRTÁMASZOK! Mert, hogy hiánypótló módon ilyenek is lennének majd a tömbbelsőben. És még egy örömteli hír: részben megvalósulni látszik a korábban folytatott gondolatkísérletünk egyik terméke, mégpedig, hogy legyen zöldfelület a Dobó tér felőli bejárat mellett is! Igaz, hogy nem olyan  hatalmas méretekben terveznek ezzel, mint ahogy mi tettük anno a szürrealizmus határát súrolva, és nem is pázsitot szánnak oda, hanem virágágyást, de a lényeg, hogy kicsit mutatósabb lesz az a rész (is) és ez jó!