Skip to main content
Közlekedés

Ismét nem üzemel a Bajcsy-Zsilinszky utcai sorompó

By 2017. július 5.2 hozzászólás

Biztos ismerjük a jelenetet, amikor az áruszállító autó egy szerencsés véletlen folytán épp a célüzlet mellett robban le, majd mire kipakolnak belőle, már meg is javul a jármű és gond nélkül tovább halad. Az élet egy csoda – gondolhatjuk – lévén viszont, hogy ez a jelenség csak egy apró kellemetlenséget okoz az autózóknak, jellemzően nem zaklat fel senkit. Nem úgy egy másik nagyon hasonló eset, amin most szöszögünk kicsit.

Egy fura véletlen folytán a nyári időszakra rendre elromlik a Bajcsy-Zsilinszky utcai sorompó. A dolog onnan lesz érdekes, hogy a közterület-felügyelők viszont nem romlanak el, így ők egy-egy séta alkalmával büszkén végigbüntetnek mindenkit, aki engedély nélkül hajtott be a területre. Nem feltételezünk rosszindulatot, biztos nem szándékosan történt idén is ugyanolyan forgatókönyv alapján a sorompó kikapcsolása mint tavaly nyáron és az is biztos, hogy egyik iroda sem szeretné ilyen megoldással növelni a beszedett bírságok összegét. De azért érdekes.

A dolog egyszerűen működik. A nyári időszakban jelentősen több vidéki autós közlekedik Eger belvárosában, közülük sokan vannak külföldiek is. A belváros parkolóhelyeinek száma véges, az előbbi pont miatt, nyaranta kiváltképp. A sorompón túlra csak engedéllyel lehet behajtani, ott (egy ideig) több a hely emiatt. A tiltásra egy magyar nyelvű tábla figyelmeztet. A táblát sokan nem olvassák el, mert egyrészt parkolóhelyet keresnek helyette, másrészt meg mert jellemzően folyamatosan érkeznek az autók, így nem nyílik lehetőség megállni az út közepén olvasgatni. Ezt tudja a város is, ezért van a sorompó, hogy fizikailag állítson gátat az illetéktelenül behajtóknak. Békeidőben a város ezzel az engedéllyel rendelkezőket is védi, hogy maradjon nekik hely bent, meg az engedéllyel nem rendelkezőket is, hogy ne kapjanak bírságot. Ha a sorompó üzemen kívül van, sokan úgy értelmezik, hogy be lehet hajtani. Főleg a külföldiek, akik még akkor sem értenék meg, hogy tilosban járnak, ha elolvasnák a táblát. És így kapunk csomó engedély nélküli autóst, akiket szépen végig lehet bírságolni.

A történetnek van még egy további apró, ám bájos szösszenete is, mégpedig, hogy a sorompón túli parkoló ugyanúgy fizetős, mint az a rész, amit bárki használhat. Erre jól látható piktogram is figyelmeztet, ami miatt a legtöbben becsületesen meg is veszik a parkolójegyüket. Behajtási engedély nélkül a bírság viszont így is jár, a város így egyszer beszedi a parkolásból befizetett összeget és aztán ezt toldja meg pluszban a büntetéssel.

Noha az érintett autósok valóban tilosban állnak, ilyen háttérrel megbüntetni őket egy mindenféle eleganciát hiányoló, sunyi dolog a várostól. Nagyon naivan feltételezhetjük ugyan, hogy csak a véletlen szülte a helyzetet, de ugyan, kit akarunk áltani. Ez lényegében egy csapda lett, amit csak mi, akik itt élünk, tudunk kikerülni, mindenki más viszont könnyen belesétál.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás

  • Novák szerint:

    Nagyon tévedtek! A városi közteresek nem büntetnek meg mindenkit, aki engedély nélkül hajt be!
    Ha a következő 4 feltétel közül bármelyiknek megfelelsz, hozzád sem szólnak:
    -Audi-d van
    -Mercedes-ed van
    -BMW-d van
    -Kigyúrt, alvilági, vagy annak látszó alak vagy.

    Ezen kivételeknek a helyi szabályozás szerint bárhova be lehet hajtani, bárhol lehet parkolni.

  • Névtelen szerint:

    És ez nem csak Egerben van így.