Skip to main content

Az Országgyűlés – a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola összeolvadásának törvénybe iktatásával – döntött a négy campusszal rendelkező Eszterházy Károly Egyetem 2016. július elsejével történő létrehozásáról. Az új intézménybe szintén 2016. július elsején olvadt be a gödöllői Szent István Egyetemből kivált Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar, és Jászberényi Campus néven működik tovább. Az Egyetem Egerben, Gyöngyösön, Sárospatakon és Jászberényben rendelkezik campusokkal. Öt karon indít képzéseket: az Agrártudományi és Vidékfejlesztési, a Bölcsészettudományi, a Gazdaság- és Társadalomtudományi, a Pedagógiai és a Természettudományi Karon. A 2016/2017-es tanévben 2576 fő nyert felvételt, ez összességében – a 2015-ös adatokhoz képest – 14%-os növekedést mutat. A négy campuson közel nyolcezer hallgató kezdte meg tanulmányait. Az intézmény rektora Dr. Liptai Kálmán, aki megbízott intézményvezetőként vette át decemberben rektori kinevezését. Megbízatása 2017. január 1-től kezdődően 3 évre szól.

Az alábbiakban az elmúlt egy év legfontosabb eseményeit, változásait, oktatói és hallgatói sikerekeit, pályázati eredményeit foglaltuk össze.

Szervezeti, személyi változások

 1. A miniszterelnök Lengyel Pétert bízta meg a kancellári teendők ellátásával a 2016. július 1-től 2019. június 30-ig terjedő időtartamra. Lengyel Péter korábban gazdasági főigazgatóként dolgozott az intézményben.
 2. Liptai Kálmán Dr. Bujdosó Zoltánt bízta meg a campusokért felelős rektorhelyettesi feladatok ellátásával, aki 2005. július elseje óta dolgozik az intézményben, és 2015 óta lát el vezetői feladatokat.
 3. január elsejétől törvény alapján az OFI beolvadásával létrejött az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete, melynek fő feladata az állami tankönyvfejlesztési és tankönyvkiadási feladatok ellátása.

Kiemelt együttműködési megállapodások

Az Eszterházy Károly Egyetem az elmúlt egy évben több új együttműködési megállapodást kötött, illetve a már működőket meghosszabbította. Ilyen megállapodás született:

 • Eger önkormányzatával az EKF 2023 pályázatban való szoros együttműködésről,
 • a Magyar Kézilabda Szövetséggel,
 • a Heves Megyei Diák és Szabadidő Sportszövetséggel,
 • az Egri Borút Egyesülettel,
 • a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal,
 • a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Egri Tankerületével,
 • a Magyar Vöröskereszttel,
 • két rádióval: az FM7-tel és MaxiRádióval, valamint a Heves Megyei Hírlappal. A Gyöngyösi Televízióval pedig közös szándéknyilatkozatot írt alá.
 • A duális képzésben több mint húsz vállalati partnerrel áll kapcsolatban az Egyetem.

Pályázatok, projektek

 1. A tanárképzéssel foglalkozó egyetemek és az Oktatási Hivatal összefogásával elindult a Komplex Alapprogram, mely öt iskolafejlesztő módszerre épül, és az Európai Unió támogatásával közel 10 milliárd forintból valósul meg.
 2. A „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” felhívásban támogatást nyert „Szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása” című pályázat célja a szőlészeti és borászati kutatás-fejlesztés aktuális kérdéseinek vizsgálata és újragondolása. Ennek egyik eredménye a Szőlő-Bor Kiválósági Központ létrehozása. Az Egyetem konzorciumi partnere a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja.
 3. A „Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen” című pályázatnak köszönhetően 15 kutatócsoport végez alapkutatásokat és ráépülő egyéb kutatásokat.
 4. Az EFOP-4.2.1 konstrukcióban elnyert infrastruktúra fejlesztési projekt célja az oktatással, kutatással, gyakorlati képzéssel kapcsolatos infrastruktúra fejlesztése, az egri campus oktatási épületeinek megújítása és bővítése. Prioritást élvez az egri Leányka úti Delta épület, de ezen kívül többek között oktatási eszközfejlesztésre, labormodernizálásra is nagy hangsúlyt fektet majd az intézmény.
 1. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Egyetemen nyitotta meg kilencedik médiaműhelyét.

Sikerek, elismerések

 1. A Heves Megyei Közgyűlés Heves Megyéért díjban részesítette Dr. Liptai Kálmánt.
 2. A Országos Tudományos Diákköri Konferencián az Eszterházy Károly Egyetemről negyvenegy pályamű kapott díjat. Negyvennyolc hallgató és negyven témavezető érte el ezt a sikert. Az OTDK-ra kvalifikált eszterházys hallgatók 43%-a, a bemutatható pályamunkáknak pedig közel 40%-a részesült kiemelt értékelésben a szakmai zsűrik döntése alapján. Kerezsi Nikolett Dóra, az Egyetem biológia szakos hallgatója az OTDK-n való sikeres szereplés után indult a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett, minden szekció legjobb előadói közötti versengésen, ahol első helyezést ért el.
 3. Először adták át a Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíját, amelyet a Kormos Gyula építész, energetikai szakértő tervei alapján felújított egri aktív egyetemi campusnak ítéltek.
 4. Az Egyetem Szenátusa egy új elismerést alapított: az Egyetemépítő Díszpolgár kitüntetést. A díjat elsőként dr. Hauser Zoltán egykori rektornak adományozták az intézmény évzáró rendezvényén. Az ünnepségen átadták a Pro Academia Agriensi díjat is, illetve az Eszterházy Károly-emlékérmet, melyet tizenegyen vehettek át.
 5. Eger Csillaga Díjat nyert intézmény kategóriában a Gyakorlóiskola az Egri Lokálpatrióta Egylet által kiírt, tízéves hagyománnyal rendelkező szavazáson. Nagy Zoltán főiskolai docenst, a Gárdonyi Géza Színház karmesterét magánszemély kategóriában jelölték.
 6. A 75 helyi televíziót tömörítő Helyi Televíziók Országos Egyesülete csütörtökön átadta a Helyi Érték Díj pályázatának díjait. A Líceum Televízió Apolló 21 című kulturális magazinja harmadik helyen végzett a tematikus magazinok között.

Kultúra

 1. Az Egyetem Média és Design Tanszékének hallgatói és oktatói tervezték az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 pályázat arculatát. Appel Sebastian harmadéves hallgató tervei alapján a fényjelenség grafikai megvalósítása és a csillagmotívum megjelenése volt a fő szempont.
 2. Minden idők legnagyobb 56-os konferenciáját szervezte meg az intézmény. A háromnapos rendezvénynek közel 300 előadója volt.
 3. A 16. Egri Tavaszi Fesztiválra az Ének-zene Tanszék a Kodály-év jegyében állította össze programjait. A fesztiválon a Vizuális Művészeti Intézet / Média és Design Tanszék tanárai és hallgatói kiállítással jelentkeztek: TIPÓZÓNA címmel nyílt tárlat a Templom Galériában.
 4. A tizenharmadik Kortárs Hangon nemzetközi irodalmi pályázatra három ország tíz egyeteméről 77 pályázó küldte el pályaművét. Szép sikereket értek el az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói: első díjas lett Kriegel Zsófia, aki emellett megkapta az Erdélyi Magyar Írók Ligájának különdíját is. Két kolozsvári társával együtt megosztott II. díjat nyert még Egerből írásával Rump Tímea. A zsűri különdíját nyerte el Csató Anita, szintén egri egyetemista.
 5. Az idei, 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok egri programjait ismét közösen szervezte a Tittel Pál Könyvtár, a Bródy Sándor Könyvtár és az Egri Főegyházmegyei Könyvtár. A programon a Líceum Kiadó kiadványait és az EKE OFI folyóiratait is tanulmányozhatták az érdeklődők.

Sport

 1. Egyetlen mérkőzés hiányzott az Eszterházy KFSC másodosztályú női kézilabdacsapatának ahhoz, hogy megszerezze a 2015/2016-os szezon bajnoki címét. Az újabb történelmi tett azonban nem jött össze, sőt, „csak” a harmadik helyen zártak a lányok, ugyanakkor megnyerték a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságot (MEFOB).
 2. Történelme legjobb bajnoki eredményét érte el az Eger SBS Eszterházy NB I-es férfi kézilabda együttese. Tóth Edmond alakulata kilencedik helyen zárta a 2016/2017-es pontvadászatot, ráadásul a Magyar Kézilabda Szövetség által idén először életre hívott Ligakupa sorozatot megnyerte a Balmazújvárossal szembeni fináléban.
 3. Kiválóan szerepelt az idei szezonban az Eszterházy KFSC férfi vízilabda gárdája, hiszen a másodosztályú mezőny harmadik helyén zárt. Az EKE-Eger-KOK férfi kosárlabdásai a MEFOB-on ezüstérmet szereztek.
 4. Átadták az Év egyetemi sportolója díjat. Az ünnepi eseményen az Eszterházy Károly Egyetem és Bodolai Mónika a Nemzetközi Egyetemi Sportnap megszervezéséért, Szilvássy Erik a 2016-os Egyetemi Világbajnokságokon birkózásban elért első helyéért, Varga Patrik pedig bronz (kajak-kenu) medáljáért kapott elismerést.

Társadalmi felelősségvállalás

Az intézmény egyetemként is kiemelten figyel a társadalmi felelősségvállalásra. Fontosnak tartja a véradások, jótékonysági akciók szervezését (köznevelési intézmény informatikai eszközparkjának megújítása, kórteremfestés, hátrányos helyzetű gyermekek tutorálása, élményprogramok szervezése, jótékonysági bál), családbarát-munkahelyként pedig családbarát napokat, gyermektáborokat hív életre. A környezeti nevelés is fontos vállalt feladat: az intézmény csatlakozott a Föld napja programhoz, és idén is megszervezte a Botanika Hete rendezvényt. A programban újdonságként szerepelt a Tittel Pál Könyvtár botanikai szakkönyvkiállítása, a Gyöngyösi Károly Róbert Campus gyógynövény klubjának bemutatkozása, valamint a Kepes Intézetben nyílt Botanic Art kiállítás.

Továbbra is fontos a művészeti, tudományt népszerűsítő, tehetségtámogató, kulturális és sportos rendezvények támogatása, szervezése, ilyen pl. a Kutatók Éjszakája, Múzeumok Éjszakája, Egri Kamaraopera Fesztivál, Tehetségútlevél program, sportnapok, és tudományos játszóházak.