Skip to main content
Más tollából

Volt egyszer egy ezüstfenyőnk (1984-2017)

By 2017. július 26.9 hozzászólás

Zoltán beküldött levele.

A tegnapi napon Pestre kellett utaznom, Eszter benn volt az irodánkban – mindeközben emberek jöttek a családi házunkhoz, galádul megcsonkolták a tulajdonunkat, s mindezt úgy, hogy nem írtak levelet, nem szóltak, hogy tegyünk valamit, hanem elővették a láncfűrészt, majd kosaras kocsijukból ketté vágtak egy életet, egy olyan életet, ami 33 éve a családunk része volt.

1984-ben egy hatalmas kőrakás alól kibújt egy fenyőágacska, és annyira szeretett volna élni, hogy kibírta a több tonnás súlyt, várta, hogy elindulhasson az élete, majd szépen elkezdett terebélyesedni. Én kamasz voltam, mellettem Ő is kamasszá vált, végig ott figyelt bennünket, amikor az újszülött gyermekeinket hazahoztuk a kórházból, majd évről évre nagyobb és szebb lett. Árnyékot adott a kutyáinknak, több feketerigó család is otthonává választotta, s reggelenként az énekesmadarak is szívesen ébresztették innen az utcát. Kibírt rengeteg vihart, és amikor taxival jöttünk haza, akkor mindegyik taxis tudta, hogy a nagy fenyőfánál kell megállni…

Mindez már a múlté, mert jöttek ezek a gonosz emberek, akik tudom, hogy hivatalból intézkedtek, mert Ők az ÉMÁSZ, és jelen esetben Ők a hatalom. És nem szólhatok, mert nálunk ez így természetes. Tudom nagyon jól, hogy vigyázni kell a villany vezetékekre, tudom azt jól, hogy rendnek kel lenni mindenhol – de hol van az emberség, hol tart a világ?

Valaki biztos előzetesen végignézte, hogy melyik fa zavarja a vezetékeket – gondolom felírta egy kis kockás füzetbe vagy egy tabletbe, de arra már nem volt ideje, hogy értesítsen bennünket, hogy mire készülnek. Nem. Ők csak jöttek és vágtak, majd minden faágat, gallyat úgy hagytak ott, hogy a srácaimnak kellett rendet tenniük. Most van egy megcsonkított fánk, van egy nagy halom gally és ág – bennünk pedig csak kérdések vannak?

Vajon egy német vagy osztrák kisvárosban ugyanígy mehetnek a dolgok? Vajon ha jót tennék, ha ismeretlen tettes ellen feljelentés tennék? Vajon jó ez a világ így?

Nincs válaszom, csak mérhetetlen fájdalom van a szívemben és a lelkemben. Galádul elvágtak egy 33 éves életet, majd tovább álltak, és romboltak tovább.

Szólj hozzá! 9 hozzászólás

 • Kelemen Gyula szerint:

  Miért írod,hogy a tulajdonod,amikor a cikk szerint nem is Te ültetted?

 • Szegedi László szerint:

  Most akkor az a baj, hogy nem szóltak előtte, vagy hogy vágtak egyáltalán? Akkor jobb lett volna, vagy hozzájárult volna, ha előtte írnak, telefonálnak, bekopognak? A szerző elismeri, hogy joga és oka van az ÉMÁSZ-nak vágni, de valamiféle „emberséget” hiányol, ennyi?

 • István Budai szerint:

  nem soros ültette?

 • Jeanne szerint:

  Abszolult értem… :(

 • Odri84 szerint:

  Milyen hozzászólások ezek? Megosztja ez az ember itt a bánatát és még itt is megrugdossák?
  Kedves Zoltán, Én is gyűlölöm, hogy vezetékvédelem címszóval milyen pusztításokat végeznek!! Sajnálom. Védd ami maradt!

 • Útjában volt a vezetéknek? Útjába. Az ÉMÁSZ régen leszokott a levelezésről. Gondolom a jogok mellettük álltak. Pl. mint vezetékjog, szolgalmi jog és egyebek. Még mindig jobban jártak, hogy így történt, mintha egy szép napon a gyanútlan családtagját, vagy önt agyon ütötte volna az áram. A vezetékből a fán levezetve. Akkor most nem az ezüstfenyő születési és halálozási dátuma szerepelne fönn. Imádkozzon, hogy legközelebb olyan növény keljen ki a földből, mely nem éri el a vezetékeket és akkor sem önnek, sem a növénynek nem kell ilyen traumát átélnie.

 • de hát ezüst ez a fenyő még mindig!!!! csak kicsit más lett a fazonja.

 • Pintyöke... szerint:

  Úgy általában – mindenkinek 1 kicsit igaza – 1 kicsit nem – a vihar és ez az ujkeletű ,, akármi ,, ami itt nálunk is kezd ,, meghonosodni ,, a lombos fákat pusztitja és nem a diszfákat amit én csak bokroknak nevezek árnyéka a térdemig ha ér mert a 35-40 fokban keressen ott sok ember HŰVÖS menedéket