Skip to main content

A régió igényeinek megfelelően indítja képzéseit az Eszterházy Károly Egyetem.

A 2017. évi általános felvételi eljárásban az Eszterházy Károly Egyetem öt karára, négy campusára jelentkezettek közül mintegy 2100-an nyertek felvételt a 2017/2018-as tanévre.

A legtöbben – pontosan hatszázan – a Pedagógiai Karon kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. Hasonló létszámban nyertek felvételt a Természettudományi Karra, ahol 595 elsőéves iratkozhat be a következő tanévre.

A felvettek fele – 1067 fő – pedagógusképzésben tanul majd az egyetemen, de magas hallgatói létszám várható a sporttudományok, az informatika, a művészetek és a gazdaságtudományok képzési területeken is.

Az elsőévesek közel fele, 987 fő nappali tagozaton tanul majd az intézményben, zömében állami ösztöndíjas képzésben.

A tavalyi intézményi átalakításnak köszönhetően az egyetemi városok képzési kínálatában is változások zajlottak.

Egerben első alkalommal nyertek felvételt hallgatók szőlész-borász mérnöki alapképzésre, nappali tagozatra, akik duális formában is folytathatják majd tanulmányaikat. Az egyetem székhelyén zajló tanárképzésben jogszabályi változás történt az idei évben: az osztott képzést teljes mértékben felváltotta az osztatlan tanárképzés. A tanárszakra felvettek létszámában közel 40%-os az emelkedés az előző évhez képest.

A Gyöngyösi Károly Róbert Campuson a felvettek kétharmada levelező tagozaton tanulhat, agrár- és gazdaságtudományi képzési területen. Bár több felsőoktatási szakképzés kivezetésre került a magyar felsőoktatásban ebben a felvételi eljárásban, a gazdasági jellegű, kétéves képzések vonzották a
jelentkezőket, 143-an iratkozhatnak be szeptemberben erre a képzési formára.

Jászberényben – a helyi vállalatok igényeire reagálva – a 2017. évi felvételi eljárásban először került meghirdetésre és indulhat el 14 fővel a programtervező informatikus felsőoktatási szakképzés nappali és levelező tagozaton. Új szakként jelenik meg a városban a közösségszervezés alapszak, kulturális közösségszervezés szakiránnyal.

Sárospatakon, a Comenius Campuson az új tanévben nappali tagozaton, alapképzésben is tanulnak majd programtervező informatikusok, illetve szőlész- borász mérnöki alapképzés is indul, egyelőre levelező tagozaton. A pedagógusképzés mellett – a vidék igényeinek megfelelően – turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésre is nyertek felvételt hallgatók.

Azok a jelentkezők, akik sehova sem nyertek felvételt vagy nem jelentkeztek az általános felvételi eljárásban, augusztus 7-ig egy önköltséges képzést megjelölve, pótfelvételire jelentkezhetnek a felvi.hu oldalon. Az Eszterházy Károly Egyetem ezen túlmenően augusztus végéig várja a jelentkezéseket a szakirányú továbbképzésekre, pedagógus szakvizsga programokra.

A pótfelvételiben meghirdetett képzésekről, az intézmény kiemelt ösztöndíjairól és az ősszel induló szakirányú továbbképzésekről és pedagógiai szakvizsga programokról az egyetem felvételizőknek szóló oldalán található bővebb információ: http://felvi.uni-eszterhazy.hu/