Skip to main content
Közlekedés

Az egriek 14%-a más településen dolgozik

By 2017. augusztus 1.3 hozzászólás

Nagyon látványos térképet mutatott a Portfolio.hu, az oldal a Lechner Tudásközpont legújabb, hazai ingázást ábrázoló gyűjtésének adott nagyobb hírverést. Az interaktív térkép ide kattintva érhető el, ahol elég a településekre böködnünk és már látjuk is, hogy az adott helyekről hányan-hová mennek el dolgozni.

Minket nyilván Eger érdekelt a legjobban, nézzük alaposabban a számokat. Kezdésnek megállapítható, hogy más, nagyobb városokhoz képest viszonylag sokan ingáznak el Egerből. A mutatónk 14%-on áll, ami azt jelenti, hogy az összesen foglalkoztatott 22 682 főből 3 172-en intenek búcsút reggelente munka miatt a városnak. Persze nem minden reggel, de úgy nagyjából. A szomszédos Miskolcon ez a szám 12,1%, Budapesten 10,1%, Szegeden 9,5%, míg Pécsen például csak 8,9%. Persze önmagában ez a szám sem mutat meg mindent, viszonyításképp Sopronból például a dolgozók 19,8%-a utazik el.

Látjuk, hogy viszonylag sokan dolgoznak tőlünk máshol, na de pontosan hová is mennek? Minden célpontot most persze nem fogunk végignézni, bár érdeklődőknek ajánljuk megtenni ezt. Gondoltuk például, hogy a 6. legnépszerűbb hely munkára Egerből indulva Bélapátfalva?! Na de nézzük az öt első helyezettet.

Aligha meglepő, hogy a legtöbben Budapestre mennek át dolgozni, a statisztika szerint 447 főről van szó, fontos viszont, hogy ők ugye csak az ingázók, nem pedig azok a lakcímük/szívük/vágyuk szerint egriek, akik Eger helyett a fővárosban is élnek eközben. Budapestről cserében 126 fő ingázik hozzánk, ezzel egyébként a fővárosból elutazók közti élbolyban vagyunk. A második legnépszerűbb ingázási célpont Egerből hivatás miatt Füzesabony, ahová 219-en járnak át. Az ellenkező irányban majdnem kétszer ennyien jönnek hozzánk, 428 fő, ezzel Füzesabonynak mi vagyunk az elsődleges célállomása. A harmadik helyezett Mezőkövesd, ahová 100 egri dönt úgy reggelente, hogy átmegy dolgozni, Mezőkövesdről 341-en döntenek a mi irányunkban ugyanerről. Az elingázási élbolyt végül Gyöngyös (85 fő) és Miskolc (72 fő) zárja, ahonnan ugyanebben a sorrendben 78 és 86 fő jár vissza Egerbe.

Szólj hozzá! 3 hozzászólás

 • Aladár szerint:

  Az azért nagyon elszomorító, hogy Egerben mindössze csak 22 682 fő dolgozik! Ez nem éri el a KSH szerinti lakosok számának felét!
  Magyarán azért kell ilyen sok adót fizetni, hogy a maradék kb 32 000 főt eltartsuk?
  Vajon mi a valóság? Sok a gyerek? Sok a nyugdíjas? Öregszik a város? Vagy nem is ennyi a valós lakosság?
  Minden esetre elgondolkoztató! Főleg úgy, hogy tudjuk, munkaerő hiány van.

 • Névtelen szerint:

  Ezek jó kérdések, engem is érdekelne a válasz.