Skip to main content

Javában zajlik a ZF Hungária Kft csaknem 800 új egri munkahelyet teremtő beruházásának előkészítése Eger déli iparterületén. A sajtónyilvános alapkőletétel júliusban megtörtént, ám már jóval ezt megelőzően elindult a munka, hiszen Eger Önkormányzata vállalta, hogy megteremti a nagyvállalati fejlesztés infrastrukturális feltételeit.

Első – és egyben igen hatalmas lépésként – a kivitelező Heves Megyei Vízmű Zrt-nek ki kellett kiváltania egy 1000 mm-es, csaknem 4 méteres mélységben futó szennyvíz gerincvezetéket. Ez a feladat a tapasztalt szakemberekkel rendelkező cég számára is az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb kihívása volt, melyet egyes napokon extrém körülmények között, napi 24 órás felügyelet mellett végeztek.

A beruházás azért volt szükséges, mert az épülő üzemcsarnok az ipari terület olyan részére esik, ahol a városi szennyvíz gerincvezeték fut. Mindezt 196 millió Ft-ból, 250 méter hosszban, acél szádfalazással, HOBAS üvegszálerősítésű csövek felhasználásával, 6db tisztítóakna beépítésével együtt végezték el.

A munka mintegy két hónapig tartott, s legalább ugyanennyi időt vett igénybe az optimális műszaki megoldás tervezése, előkészítése. A magas költséget a nem mindennapi műszaki tartalom és a rendkívüli kihívást jelentő környezeti adottságok eredményezték.

Miért volt mindez különleges feladat?

  1. A munka során extrém kihívást jelentett a magas, 50-60 cm-en jelentkező talajvíz.A kiváltott szennyvízvezeték 3,6 méter mélyen fekszik, s emiatt4 méterre le kellett ásni, folyamatos szivattyúzás mellett. A vízvédelemre és egyben a munkagödör dúcolására alkalmazott technológia a meglehetősen költséges, ún. szádfalazás volt: az egymáshoz szorosan illeszkedő acéllemezeket 6-8 méter mélységig állították a földbe. Ezzel együtt is volt olyan időszak, amikor percenként 1,5 m3 vizet kellett kiszivattyúzni a munkagödörből, s mindezt egy üzemelő vezeték mellett.
  2. A régi szennyvízcsatorna és az új nyomvonalra fektetett gerincvezeték összekötéseugyancsak nagy körültekintést, pontos tervezést jelentő, kritikus feladat volt. Mindezt két, több mint száz méter hosszú, ideiglenes vezeték építésével, két átemelési ponton oldotta meg a kivitelező. A gerincvezetékben a szennyvíz áramlását leállítani nem lehet, így a Heves Megyei Vízmű Zrt. szakemberei a város felől érkező,óránként 600-800 m3 szennyvizet nagy teljesítményű (Hidrostal) szivattyúval emelték át az új vezetékbe.
  3. Egyes pillanatokbanvis maiorhelyzetet teremtett a csapadék: a munka során két felhőszakadás is érkezett. Az első június 6-án, amikor 5 óra leforgása alatt több mint 70 mm eső zúdult a városra, s ennek jelentős része kb. egy óra alatt, egy jégesővel kísért, extrém felhőszakadás keretében érkezett meg. A víz azonnal elöntötte a munkaterületet, majd 3 nap helyreállítás volt szükséges: újra tervezés, új szivattyúk, új aggregátorok. Július 24-én újra leszakadt az ég: a jelentős esővel kísért vihar az előbbihez hasonló eredményt, iszap- és vízáradatot, újabb három napos kiesést, valamint rengeteg plusz feladatot hozott.

Az üzemelő vezetéken végzett munka határidőre, kiváló minőségben készült el. A Heves Megyei Vízmű Zrt. a ma elérhető legmodernebb technológiát és alapanyagokat alkalmazta.