Skip to main content
Közlekedés

Közösségi kerékpárpumpát kap az Érsekkert

By 2017. augusztus 22.

Szeretjük az olyan meglepetéseket, mint amilyen az Érsekkert közepén ért bennünket a minap. Történt, hogy egy békés bandukolásunk alkalmával egyszer csak megakadt a szemünk egy furcsa táblán. „Kerékpáros pont” – szólt a tábla, „nofene” – szóltunk erre mi. A tábla egy pumpát is ígért, ez egyelőre még nem érkezett meg, de legalább tudjuk, hogy mi készül ott.

Azt már régebb óta tudjuk, hogy a város tervez kihelyezni ilyen pumpá(ka?)t Egerben, de pontos helyszín eddig nem volt megjelölve. A kezdeményezés örömteli, példás, előremutató, biciklisbarát, jófej, modern, első körben legalábbis ennyi jelző jutott eszünkbe róla. Az ingyen levegőt tavaly kezdte látványosan osztani a főváros V. kerülete, igaz, az akkor kihelyezett pumpák meghatározó része ma már nem működik, mert egyetlen év alatt sikerült leamortizálnia őket a hálás közönségnek. Az mindenképp örömteli, hogy Eger is csatlakozik a közösségi pumpás városok impozáns sorához, hát abban meg csak bízni tudunk, hogy a mi pumpáink majd strapabíróbbak lesznek a pesti változatoknál.

Az érsekkerti kerékpáros pont egyébként nagyon példásan kezdi kinőni magát. Az árnyas támaszokhoz ingyenes (!) mosdó és most már pumpa is tartozik. Bár eredetileg nem erre volt szánva a hely, ha kitennének egy asztalt és/vagy padot is hozzá, akkor a várost átszelő kerékpárút-hálózat egyik pihenőállomása is lehetne. És ha már nagyon elkalandoztunk a pihenőhely irányában, akkor még egy ivócsapot tudnánk maximum elképzelni, amihez meg éppen adva van a támaszok mellett egy tűzcsap… De ez csak fantázia, a tároló már így is egy borzasztóan jó hely Egerben. Annyi szépséghibával, hogy egészen érthetetlen módon, sokan még mindig inkább a patakhíd korlátjához kötik a kétkerekűjüket. Süti a nap, rosszul néz ki, de 5 lépéssel közelebb van onnan a fürdő bejárata. Bár a dologban leginkább a Termálfürdő a hibás, amiért hagyja.