Skip to main content

2017-ben immár 16. alkalommal kerül megrendezésre az Egri Várfalmászó Verseny. A rendezvény célja, hogy a sportteljesítményt összekapcsoljuk a mászó életérzéssel, azaz egy olyan közösség megteremtése, ahol az ifjú sportmászók aktív környezetben találkozhatnak a már tapasztaltabb, hegyi sportok tisztelőivel. A közösségépítés mellett kiemelt figyelmet fordítunk a fiatalabb generációkra is. A „mászó világban” az utánpótlás-nevelés nem az eredmények hajszolásáról szól, hanem a közös sikereken és minőségi élményeken való osztozásról. Ezt képviseli az Egri Várfalmászó Verseny is.

A versenyen a mászás felső biztosítással történik. A selejtezők során a versenyzőknek két utat kell teljesítenie. Az utak megmászására 7 perc áll rendelkezésre, amelynek leteltekor a mászót leszólítjuk a falról. A mászóidő lejárta után minden esetben 3 perc átszerelési idő következik. Ez idő alatt engedik le a mászót, aki leszereli magát a kötélről. A versenyzőknek két szembe fordított csavaros karabinert kell beakasztani a beülő központi hevederébe, melyet a mászás megkezdése előtt a biztosító személyzet ellenőriz.

Az első mászás után 7 perc pihenőideje van a mászónak, amit a tranzitzónában kell eltölteni. Ezután a 3 perces átszerelési időben beköti magát a következő útjába, majd ismét 7 perc áll rendelkezésére, hogy teljesítse a feladatát. Értékelésnél elsősorban az elért magasságot vesszük figyelembe, másodsorban pedig az időt. A döntőbe minden kategória 6 legeredményesebb mászója jut tovább.

A verseny hétvégéjét számos színes programmal tarkítjuk: a verseny ideje alatt várlátogatás, izgalmas mesék Eger történelméről, városi andalgás valamint este a Szépasszony völgy pincéinek felfedezése várható. Versenyidőn kívül pedig lehetőség nyílik a mászó utak kipróbálására, ezzel is bátorítva a sportmászásban még járatlan érdeklődőket.

2015-ben már 83 nevező, 2016-ban pedig 120 fő, idén pedig több mint 160 versenyző áll Eger vár falához. Több száz helyi érdeklődő és aktív média kíséret jelezték számunkra, hogy a rendezvény hiánypótló fontossággal bír hazánkban, ezért Eger falait idén is megostromoljuk!

A PROGRAM:

Augusztus 26. szombat

8.30 – A verseny megnyitója a várfalnál: köszöntő, majd a verseny menetének ismertetése

9.00 – Selejtezők

Augusztus 27. vasárnap

10.00 – Döntők

14.30 – Eredményhirdetés

Fotó: Vörös Tamás

A rendezvény teaser videója: https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=7ZZD2GCO_YM&app=desktop

A XIV. Egri Várfalmászó Verseny videó anyaga: https://www.youtube.com/watch?v=9g2N2zdQuqw