Skip to main content

Eger Önkormányzata minden nagyobb fejlesztésénél figyelembe vette az akadálymentesítés szempontjait, a kisgyermekesek, a mozgáskorlátozottak, kerekesszékesek  érdekeit. Az elmúlt években mind az intézményi- (pl. Szilágyi Gimnázium Kollégiuma, óvodák, bölcsődék), mind a közterületi fejlesztéseknél (megújult belvárosi utcák és terek, kerékpárút) figyeltünk erre, valamint a megfelelő gyalogátkelőhelyek meglétére. Emellett akadálymentes parkolókat is létrehoztunk.

A belvárosban 20 ezer négyzetméternyi terület burkolata újult meg oly módon, hogy az a lehető legnagyobb mértékben megfeleljen az akadálymentességi követelményeknek. Az elbontott, nem akadálymentes illemhely helyett új, a mozgáskorlátozottak és babakocsisok által is kiválóan használható, pelenkázóval is felszerelt szociális helyiséget alakítottunk ki a belvárosban, amely a főtér szomszédságában, az Eger patak melletti sétányról nyílik. A „Dobó tér és belvárosi térsor funkcióbővítő rehabilitációja” című nagy projekt keretében a Városházán akadálymentes ügyfélfogadó teret és illemhelyet alakítottunk ki. A megújuló közterületekkel határos üzlethelyiségeknél (pl. Dobó téri, Zalár utcai gyógyszertár) is biztosítottuk a megfelelő megközelítési lehetőséget a kerekesszékesek számára.

A belvárosi rehabilitációs program keretében, a Zalár utca felújítása során akadálymentes parkolót jelöltünk ki a Tábornok-ház előtti területen, ahonnan mind a Zalár patika, mind a Gárdonyi tér könnyen megközelíthető.

A Polgármesteri Hivatal munkatársai a belvárosi területeken kívül is felmérték a város közterületein található mozgáskorlátozott parkolókat. A helyszíni szemlét követően 2017 júliusában – az önkormányzat megrendelése nyomán – megújultak a szükséges táblák és burkolati jelek.

Most egy újabb lépést tettünk: kijelöltük olyan parkolóhelyeket, melyek azokat segítik ügyeik intézésében, akik nehezen mozognak. Az újonnan kialakított várakozóhelyek, melyeket egyértelmű jelzéssel láttuk el:

  • a Fellner utcában, az István kút előtti 2 db
  • az Érsek utca 8. szám előtt 1 db
  • a Bajcsy-Zsilinszky utca és a Dobó tér találkozásánál, a Városháza mellett 1 db

A mozgáskorlátozottak számára fenntartott várakozóhelyek kijelölésénél konzultáltunk a Mozgássérültek Heves Megyei Egyesületének Egri Csoportjával. Munkánkba beépítettük Lendvayné Kun Ibolya csoportvezető, rehabilitációs menedzser javaslatait, mind a helyszínekre, mind a parkolóhelyek kialakítására vonatkozóan.

Az alapvetően meghatározó szempont az volt, hogy a mozgáskorlátozottak könnyen el tudják érni a Polgármesteri Hivatalt és a közjegyzői irodákat, gyógyszertárakat, optikusokat, bankokat és más, fontos szolgáltatókat. Kiemelt szempont volt az is, hogy számukra is minél egyszerűbben hozzáférhetővé tegyük a belvárosi programok helyszíneit.

A történelmi belváros közlekedési rendjéről szóló, helyi rendeletünk tartalmazza azt, hogy „díjmentesen adható eseti behajtási engedély a mozgáskorlátozottakat szállító gépjárművek, valamint idős korára, betegségére tekintettel mozgásában akadályozott személyt szállító gépjárművek esetében”. Az engedélyt a Közterület-felügyeletnél kérhetik az érintettek, illetve eseti behajtás során akár telefonos egyeztetés alapján is megoldják a beengedést a Bajcsy-Zsilinszky utcai sorompónál.