Skip to main content
Kereskedelem

Mit jelent a Szantofer bezárása?

By 2017. szeptember 23.8 hozzászólás

Pénteken volt hír a Heolon, hogy munkaerőhiány miatt bezárt egy igencsak nagy múltú étterem Egerben. A szomorú történet alanya a Bródy Sándor utcai Szantofer volt – ott sem fogunk tehát már többet ebédelni, legalábbis abban a formában biztosan nem, ahogy eddig tehettük. A folyatást pedig majd meglátjuk, hogy ki lesz az új gazdája az ingatlannak és ő is mit kíván majd kezdeni a házzal.

Fotó: Google térkép / Habók Lilla

Egy bezárás általában szomorú esemény, de mindig érdemes megnézni a történet hátterét is. Aztán, ha ezt megtettük, akkor láthatjuk, hogy a Szantofer esete sokkal szomorúbb egy sima bezárásnál. Tulajdonosok egészséges esetben is jönnek-mennek, helyek és profilok cserélődnek, változik a város, pont úgy, ahogy azt kell neki, itt azonban most nem erről van szó. Ahogy olvashatjuk a Heolon: „kénytelenek voltak bezárni, mert az alacsony fizetés miatt a teljes személyzet elment tőlük”.

Egerből talán a Szantofer lett és lesz a korszak szimbóluma, az, ami Budapestnek a Laci! Konyha! volt pár napja. Korábban is okozott már gondot a munkaerőhiány, de mostanra odáig értünk, hogy egyre nagyobb nevek is feladják miatta a munkát. És még mindig csak a folyamat elején járunk,  néhány éven belül jó pár éttermünktől kell még búcsút vennünk ugyanilyen okból, Egerben és Egeren kívül egyaránt. Úgy ér véget a magyar gasztronómiai forradalom, hogy igazán ki sem tudott teljesedni. Éhen halni persze nem kell majd, a folytatásban is lesznek éttermek, sőt, nagyon jó éttermek is, csak feltehetőleg jóval kevesebb, mint amennyivel ma találkozhatunk. Szomorú időszak előtt állunk ilyen téren és megoldás egyelőre még csak körvonalazódni sem látszik erre az országos méretű problémára.

Szólj hozzá! 8 hozzászólás

 • Kati Nagyváti szerint:

  Először a Dobos,most a Szantofer mi jöhet még ez után???

 • Kulcsár Dániel szerint:

  Az Offi ház! Már árulják

 • Kelemen Gyula szerint:

  Ekkora baromságot ki irt,hogy munkaerő hiàny miatt!!Szeretném,ha nevesìtené magát !

 • Névtelen szerint:

  Továbbra sem akarom elhinni.
  Nem tudom mit lehetne tenni, de még kellene menteni!

 • Péter Kristóf szerint:

  Nem akarom elhinni.
  Meg kell menteni!

 • Zoli szerint:

  Tartalékot kell képezni – évtizedek vagy évek során kizárt hogy mindig nulla volt a kassza. Sajnos a magyar vállalkozás olyan hogy gyorsan meggazdagodni, fejleszteni / hatékonyság / munkakörülmények javítása / munkaerő megtartása nem szerepel a napirendben, hát nem feltétlenül egy fentartható gondolkodás.
  Elég lett a mutyizásból, 150 000 Ft bérek talán feketén is, 12 órás műszakok. Ebből nem lehet megélni. Íme az eredmény.
  Ha más hasonló éttermek megmaradnak és üzemlenek nyilván valami azt sugallja, hogy nem túl hatékonyan volt üzemeltetve igy valami más is van a háttérben.
  Mindenki egyszere nem megy el!

  Nagy tévedés, hogy csak munkaérő hiány van, hanem megfelelő mondandó is hiánycikk. A megüresedet piacot mindig betöltik, persze kell egy kis idő.