Skip to main content
Kereskedelem

Pelenka díszíti a Szent János utcát – Frissítve

By 2017. október 10.október 12th, 201711 hozzászólás

Szeptember közepén adtunk hangot azon félelmünknek, hogy a Szent János utcán újonnan nyíló ázsiai diszkontáruház megjelenése nem illeszkedik majd az utcarész hangulatába. Pesszimista hozzáállásunk sajnos beigazolódott, sőt, a helyzet még cudarabb is lett, mint gondoltuk: nem csak a kirakatban lógnak ugyanis az edények és mindenféleségek, hanem az épület teraszán, polcra pakolva is megcsodálhatjuk ezeket.

A megjelenés cudar, ez itt és így nem állja meg a helyét. A jelenettel kapcsolatban az első kérdés, hogy szabályos-e, amit látunk. Ha nem, tehát nem lenne szabad építeni egy polcot a Szent János utcára és arra edényeket, illetve pelenkát pakolni, akkor nyert ügyünk lenne, hiszen az önkormányzat az ilyen jellegű problémákat viszonylag hatásosan szokta kezelni, ergo belátható időn belül várhatnánk, hogy megszüntessék az állapotot. Erre van viszont a kisebb esély, és innen jön a komolyabb gond, a látott állapot ugyanis nagy valószínűséggel szabályos.

Ekkor két lehetőség van. Egyszer lehet beszélni az üzlet vezetőjével és szépen megkérni, hogy ezt azért így ne már, légyszi! Kicsit sufnituning megoldás, de talán mindenki ezzel járna jobban, így mi is, hiszen gyorsabban megoldódna a dolog. A rosszabb eset, ha gyártani kell egy új szabályt, amivel ugyanezt lehet elérni, csak kérés nélkül. Ez nagyon nehézkes lehet, már maga a megírás is, mert kérdés ugye, hogy pontosan mit is tiltunk meg, mit lehet csinálni egy üzlethez tartozó teraszon és mit nem?! Ennek az alternatívának az előnye lenne viszont, hogy a későbbiekben is lehetne használni, más boltoknál.

Hangsúlyozandó, hogy nem magával az üzlettel van baj, hanem annak a reklámjával. Ahogy korábbi bejegyzésünkben is írtuk, nyilván jobban mutatna itt egy elegáns étterem, vagy parfüméria / ékszerüzlet, ahogy korábban is volt, de ezek a kérdések piaci alapon dőlnek el, ha egy diszkontáruház tud itt működni, akkor ám tegye ezt ő. De az fontos, hogy profiltól függetlenül ne az utca képe idomuljon a szolgáltatóhoz, hanem fordítva történjen mindez. Az üzlettérben pedig már mindenki azt tesz, amit csak jólesik neki.


Örömteli frissítés – 2017.10.12

A bejegyzés megjelenése után két nappal jártunk az utcán legközelebb, amikor örömmel konstatáltuk, hogy a polcnak már se híre, se hamva. A történet egyszerű és szép. A polc elbontása egy olyan apró, de annál fontosabb gesztus volt ugyanis, amivel az üzlet vezetője a város érdekei mögé sorolta a sajátjait. Emeljük kalapunkat, a mi részünkről megszületett a szimpátia mind a bolt, mind annak a vezetője felé.

Szólj hozzá! 11 hozzászólás

 • Zsóka Szabó szerint:

  Az egesz utcat tessenek befotózni,nem csak ezt az egy üzletet!!!

 • Ágnes Farkas szerint:

  Egy elegáns utcából miért kell egy kinai negyedet csinálni! Felháborító ami itt folyik!

 • Harangi Judit szerint:

  Ujabb elegedetlenseget szito cikk! Tessek ezt befejezni!

 • Szabó Emma szerint:

  Ha a rezsim összeszerelő üzemet csinál a hazánkból, akkor a belváros elszlömösödik. A kínai diszkontok meg így néznek ki, mert ők a kínai diszkontok. Aki azt várja tőlük, hogy legyenek elegánsak, az nem érti, hogy mi zajlik itt. Igen, ezek a jelek, hogy ebek harmincadjára kerül egy város, egy ország. Nem hüledezni kell, hanem tenni ellene.

 • Kati Nagyváti szerint:

  Hát ez pont ott nincs jóhelyen .A kisasszony piacon jobban festene mint a belváros közepén

 • György Kakuk szerint:

  ezek nem migránsok, jól fizetnek rogánnak.

 • Egy bojkott csodákra képes. Sokat vitatott téma a Centrum épülete is. Ha hosszú hetekig nem járna oda senki, már rég bezárt volna és eladták volna a városnak. Amíg etetjük őket, addig vizuálisan szennyezik a környezetet. Ennyi. Egyébként ha vállalkozóként nézem a dolgot, akkor a legjobbakat kívánom nekik. Az más tészta, hogy rendkívül tájidegen mindegyik.

 • Csak megjegyzem, hogy nem kínaiak, hanem vietnámiak. Mellesleg ismerem őket és csupaszív emberek és próbálnak mindent jól csinálni, mindenkinek megfelelni. Az nem az ő saruk, hogy ott nyitottak üzletet, nyilván nekik nem az utcakép volt a fejükben, hanem a boldogulás. De tessék nekik szólni, szívesen változtatnak bármin, csak ne bántsák már őket folyton. Nem ilyen cikket kellene írni, hanem kommunikálni.
  Ennyit szerettem volna.

 • Egervárosa szerint:

  El kell fogadni hogy olcsó ázsiai cuccokra van pénz az embereknek. Nekem kifejezetten tetszik, mert megmutatja Eger igazi arcát. A többi giccses kirakatú bolt 90%-a be is zárhatna, úgy sincs soha vásárlójuk… kb csak a látszat fenntartásáért üzemelnek, hadd lássák a turisták hogy Eger egy gazdag város, gazdag lakosokkal….