Skip to main content
Fejlesztés

Elvinnék Egerből az öklöt ábrázoló szobrot

By 2017. október 13.

Valószínűleg keveseknek ugrik be egyből, hogy van Egerben egy összeszorított öklöt ábrázoló szobor, pedig tényleg van ilyenünk, igaz, némiképp eldugva a kíváncsi szemek elől. Az alkotás eredetileg az Eszterházy téren állt, ma pedig a Kisasszony utcai hősök temetőjében található. Sem a pontos története, sem az alkotó neve nem ismert, mindössze annyit tudunk róla, hogy a belvárosi helyszínen 1948 körül állíthatták, majd innen feltehetőleg 1969-ben vitték át a hősök temetőjébe.

Forrás: kozterkep.hu

Mivel a hősök temetője eddig nem volt túlságosan szem előtt, az ököl is elfért benne, most viszont, hogy felújítják a területet, mennie kell az alkotásnak. Ahogy a Városimázs bizottság október 16-i ülésének 5. előterjesztésében írják (ami az egész cikk forrása, és ami ide kattintva tölthető le): „Az ököl  szobor témájában és formájában nem illik a hősök temető hangulatához, ezért indokolt, hogy a temetőből elszállításra kerüljön. ” Az új helyszín, jobb híján a budapesti Memento Park – Szoborpark Múzeum lenne. A szoborról emlékként még mutatunk egy és két fotót, ezek is az előterjesztésből valóak.

A hősök temetője egyébként majd’ 16,5 milliós támogatásból és 2,5 milliós önerőből újul meg. A munka keretében megtörténik „a síremlékek statikai helyreállítása, megtisztítása, új feliratok készítése. A megrongálódott, tönkrement síremlékeket újra faragják. A temetőt határoló kerítés egyes szakaszai felújításra kerülnek, valamint az északi oldalon egy új kapu is létesül. A temető központi részén megemlékezési ünnepekre lehetőséget adó tér kialakítása valósul meg a temetőben eltemetett hősi halottak neveinek feltüntetésével.”