Skip to main content

Elindult a munka Eger második TOP-projektjénél

A folyamatban lévő, családorvosi rendelők megújítását célzó beruházási programot követően elindult a munka Eger második olyan fejlesztési programjánál is, melyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programunk forrásaiból végzünk el. A felnémeti városrész fejlesztési programját az Integrált Településfejlesztési Stratégia keretében határoztuk meg, a lakossággal közösen. A Bervai Lakótelepen városrészi alközpont kialakítása a cél, az ún. „Zöld Város Program” keretében. Mindez jelentős közterület-megújítással, sportpálya kialakításával is együtt jár. A fejlesztés akcióterülete a Tárkányi út – Bervai út – Vadrózsa utca – (Belterület határ) – Szarvaskői út által határolt rész.

A teljes programköltség (bruttó) 116 millió Ft, melyhez Eger Önkormányzata 6,5 millió Ft kiegészítő forrást biztosít.

A projekt (TOP-6.3.2-15-EG1-2016-00002) részleteiről:

A lakótelep közepén található, ligetes területen alakítjuk ki a minden korosztály rekreációját, aktív pihenését szolgáló fitness parkot. A díszparkon belül a „Négy évszak” szoborcsoportot egy tematikus kerttel emeljük ki. A tér közepén megmarad az impozáns növényágyás, valamint – az akadálymentesség szempontjait szem előtt tartva – sétányokat alakítunk ki. A zöldterület rendezése, felújítása, a fák szükségszerű cseréje ugyancsak része a programnak.

A díszpark másik, központi elemét egy városi kert adja, amely az idősebb korosztály számára nyújt kedvező szabadidő-eltöltési lehetőséget. A játszótér biztonsági kerítést kap. A volt MHSZ telep területén füves labdarúgó pályát alakítunk ki, az itt élő gyermekek, fiatalok nagy örömére.

A megújuló területre olyan fák és cserjék kerülnek, melyek nem csupán lehatárolják a területet, hanem egyúttal zajvédelmet és árnyékot is biztosítanak a park használói számára. A program során a sérült, vagy beteg növényeket cseréli a kivitelező, illetve a faápoláson, a fák, növények és cserjék telepítésén túl füvesítést, sövénypótlást, metszési és ápolási munkákat is végeznek majd.

A fejlesztési projekt az ábécé melletti közterület rendezését is tartalmazza: egy kisebb területrész – burkolást követően – alkalmassá válik arra, hogy ott kávézó terasz üzemeljen.

A beruházási program összeállításánál alapvető szempont volt, hogy a megújuló területet akadálymentessé is tegyük. A ligetes részen megújul a járda, északi végére kutyaszemetes és kutya wc kerül. A jelenlegi hulladéklerakót felszámoljuk és új, zárható hulladéktárolót alakítunk ki. A zöldfelületek megközelítését, elérhetőségét szolgáló belterületi út javításához kapcsolódóan felújítjuk a meglévő parkolókat. A parkba minőségi, a megújult környezettel harmonizáló utcabútorok kerülnek.