Skip to main content
Fejlesztés

Ilyen lesz Eger két új óvodája

By 2017. november 16.

A város Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjában (TOP) szerepel többek között két új óvoda építése is – egyik a Pozsonyi utcára, másik pedig a Kertész utcára kerül majd. November 8-án közzétették a két intézmény tervét, melyből a lényeget mi is megmutatunk alább, a nagyon érdeklődőket pedig továbbvezetjük erre a linkre sokkal-sokkal részletesebb leírásokért. A letölthető tervek elé a TOP-os anyag szövegét illesztettük be, hogy nagyjából lássuk, miről van szó.

„Pozsonyi utcai óvoda építése” (TOP-6.2.1-15-EG1-2016-00001.)

Az elszámolható költség és a támogatás összege: 391 millió 500 ezer Ft

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2018. július 31.

A program konkrét célkitűzése, hogy a Pozsonyi utca és Ifjúság utca sarkán található területen egy új, teljes körűen akadálymentes óvodát építsünk. A beruházással egy korszerű, ésszerűen kialakított, 4 csoportszobával rendelkező és 100 egri gyermeket befogadó épület kialakítása a cél. A csoportszobák mellett az épületben iroda, szociális helyiségek és udvar kialakítása szerepel a tervben. A Pozsonyi utcai új óvodaépület az Eger, Köztársaság téren elhelyezkedő Ney Ferenc Óvoda Zöld Liget Tagóvodáját váltja majd ki, illetve az óvodai körzet székhelye, s így az óvodai vezetés is ide kerül át a jelenlegi Ney Ferenc Óvodából (Ifjúság u. 7-9.). Emiatt is szükséges az alapvető óvodai funkcióval összefüggő helyiségeken felül többlet irodák és szociális helyiségek kialakítása. Az intézményben az óvodai étkeztetést ellátó melegítőkonyhát tervezünk, az ehhez szükséges kiszolgáló helyiségekkel.

Az épület fűtését kondenzációs gázkazán biztosítja, a tetőre a létesítmény melegvíz-ellátásáért felelős napkollektorokat telepítenek. Téli időszakban „előnykapcsolással” történik a használati melegvíz-termelés a kazánnal, nyári időszakban, főként a kevésbé napos időszakokban elektromos fűtőbetét-rásegítéssel történik majd a melegvíz előállítása. Az irodahelyiségek és a melegítőkonyha klimatizált lesz.

Az udvaron tanúsítvánnyal rendelkező játszóeszközök, árnyékolóval védett homokozó, pihenő padok és asztalok kapnak helyet. A játszóeszközök környezetében gumiburkolatú felületeket alakítanak ki, valamint az óvoda sportolásra alkalmas, rekortán burkolatú területtel is rendelkezik majd. A játszóudvart füvesítéssel, fák és más növények telepítésével teszik otthonossá, továbbá a teljes területet biztonságos kerítés zárja majd le.

Letöltések:

„Kertész utcai óvoda építése” (TOP-6.2.1-15-EG1-2016-00002.)

A projekt elszámolható költsége és a támogatás összege: 391 millió 500 ezer Ft

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2018. július 31.

A Kertész utca 100. szám alatt egy új, 4 csoportnak otthont adó, 100 gyermek fogadására alkalmas intézményt hozunk létre, irodával, szociális helyiségekkel és udvarral. A program fő célja az, hogy a 3-6 éves gyermekek óvodai elhelyezésének biztosításával támogassa a kisgyermekes szülők munkavállalását, segítse a családok mindennapjait.

Az az óvoda funkción felül az új, teljes körűen akadálymentes épületben alakítják ki a belvárosi óvodák székhelyét, így az óvodavezetés a jelenlegi Szivárvány Óvodából ide költözik, az ehhez szükséges helyiségekkel és funkciókkal. Mindemellett az újonnan épülő óvodában az óvodai étkeztetést ellátó, klimatizált melegítőkonyhát is kialakítunk.

Az új Kertész úti óvoda működéséhez szükséges eszközbeszerzés nem csupán a vonatkozó miniszteri rendeletben előírt kötelező, azaz minimális tartalmat jelenti, hanem azon felül a gyermekek nevelésére irányuló feladatokkal összefüggő informatikai eszközöket is vásárolunk.

Az új épület hőellátását energiatakarékos, földgáz üzemű fűtési rendszerrel oldjuk meg, megvizsgálva a rendszer megújuló energia felhasználásával történő kiegészítését is. A tervekben a melegvíz-ellátására gázüzemű kazán szerepel, napkollektoros kiegészítéssel. Az állandó jelleggel használt helyiségeket és a melegítőkonyhát klímával látjuk el, s a konyhában hő visszanyerő rendszerű szellőzőt építünk ki. A zárt, kertészetileg rendezett játszóudvar sportolásra alkalmas, rekortán felületet kínál majd a gyermekeknek. Az épület fő megközelítése, bejárata a Kertész út felől történik, a szükséges parkolóhelyeket közterületen alakítjuk ki. Lehetőség lesz ugyanakkor „hátsó megközelítésre” is, a Tittel Pál utca felől, ahol szintén lesznek parkolók.

Letöltések: