Skip to main content
Kereskedelem

Átlagáron kínálják az egri lakásokat

By 2017. december 18.

Találtunk egy érdekes összesítést a Portfolio.hu-n, mely a hazai megyeszékhelyek ingatlanainak átlagárait állította sorrendbe az OTP  Lakóingatlan Értéktérkép 2017 című elemzés alapján. Az átlagolt eredményekkel, ahogy mindig, úgy most is érdemes óvatosan bánni, hiszen a valóságról csak részben képesek visszajelzést adni. Tény mindenesetre, hogy viszonyításhoz mindenképp megfelelőek, nekünk meg mekkora mázli, hogy éppen csak ennyi kell most belőlük.

A rövid elemzést kezdjük a négyzetméter árakkal, hogy már lássuk is: Egerben az átlagon belül is átlagos áron vehetünk lakásokat. Városunkban 180 ezer forint körüli négyzetméteráron mennek a lakások, ezzel a 10. helyen állunk a megyeszékhelyek közt. 9 város van előttünk és 8 mögöttünk, ennél aligha lehetnénk átlagosabbak. A legdrágább megyeszékhely Győr, a legolcsóbb pedig Salgótarján. Érdekesség, hogy Nyíregyháza előttünk van a sorban, Zalaegerszeg, Szekszárd és Kaposvár viszont mögöttünk, pedig a földrajzi elhelyezkedés mást sugallna róluk. Az ingatlanárak alakulásában a város gazdasága és élhetősége játsszák a két döntő szerepet.

Különlegesség, hogy országos viszonylatban nálunk az egyik legnagyobb az eltérés a megyei átlaghoz képest, tehát Eger annak ellenére tartozik a középmezőnybe, hogy Heves megye a legolcsóbbak között van. Ez még a korábbi elemzésben szembetűnőbb, érdeklődők ide tudnak kattintani érte.

A négyzetméter árakhoz hasonlóan az áremelkedés nagyságát tekintve is kiegyensúlyozottak vagyunk, ennek mértéke 13% volt Egerben, épp annyi, mint amennyi az összes megyeszékhelyeké volt átlagosan. Nem jó hír viszont, hogy az országos átlagot Győr húzza le a maga 6% alatti növekedésével, a hozzánk hasonló városok viszont tőlünk jóval nagyobb mértékben drágulnak, így Zalaegerszeg például 23%-kal, Kaposvár pedig 17%-kal.

Az árakra több szemszögből is nézhetünk, de összességében elmondható, hogy az a jobb egy városnak, ha minél magasabbak az ingatlanárai. Az ingatlanok értéke egyrészt sok mindenről árulkodik, másrészt sokat formál a városok képén. Formál, mert bár nem romantikus, de attól még létező és Egerben is tapasztalható jelenség, hogy a magas ingatlanárak erősen megszűrik az újonnan városba költözők összetételét és árulkodik, mert csak ott lehetnek magasak az ingatlanárak, ahol a piac ezt lehetővé teszi, ergo, ahol valamilyen kedvező adottság miatt még magas összegekért is van igény lakásokra.