Skip to main content
Fejlesztés

A megújuló Erzsébet udvar tervei

By 2017. december 28.július 18th, 2018

Idén júniusban már szemeztünk a felújítás előtt álló Erzsébet udvarral, mostanra viszont már nem kell a fantáziánkra bízni a játékot, hiszen napvilágot láttak és letölthetőek az udvarra vonatkozó tervek. Nagyon érdeklődők ide kattintva tölthetik le a város honlapjáról a teljes (85MB méretű!) dokumentumot, csak kicsit érdeklődőknek pedig mutatjuk mi a lényeget alább görgetve.

Nagy vonalakban már júniusban is láttuk, hogy mi készül, ebben nincs is változás azóta, mostanra viszont már a részletekkel is megismerkedhetünk. És micsoda részletekkel! Papíron nézve az Erzsébet udvar jó eséllyel pontosan egy olyan színfolt lesz a belváros közepén, mint amilyenre vágytunk. Egy olyan kis csodát képzeltünk el, ami nem hivalkodik, de ha véletlenül rábukkanunk, akkor örömmel állapíthatjuk meg, hogy Eger tényleg egy fantasztikus város, ahol a nagy attrakciók mellett az apró részleteket is hozzáértően megkomponálták. Az Erzsébet udvar, és általában az egri tömbbelsők, önmagukban is fantasztikus adottságai a városnak, a beavatkozással most ez emelkedhet egy magasabb szintre.

Lépjünk az udvarba a Dobó tér felől, a Forst-ház kapualján keresztül. Ahogy megérkezünk, a jelenlegi beton placc helyett rögtön egy füves rész fogad, oldva ezzel a Dobó tér beépítettségét. A füves felület kihasználatlanul is jobb lesz a mostani állapotnál, de igazán menő már csak akkor lenne a dolog, ha a város belakná azt és az Érsekkerthez hasonlóan megjelennének rajta piknikező, chillező társaságok. Az étterem hátulja miatt itt erre kisebb az esély persze, de elképzelve azért jól mutatna a jelenet. A parkos rész mellett megmarad a halászsas szobor, ami a műleírásban egy stílusos elütés miatt véletlenül Halálsas-ként is szerepel. Mennyivel drámaibb lenne így hívni. Jó hír, hogy a madár kap maga köré 4 padot és 3 kerékpártárolót is, sőt, ha minden jól megy, akkor sok évnyi kihagyás után újra köpi majd a vizet is!

Ahogy megyünk a tömbbelső belseje felé, a jelenlegi sétány megmarad, túlzott izgalmak itt nem várnak bennünket, kihelyeznek pár új padot és szemetest, de ennyi. Na de a játszótér környéke! A legnagyobb változás az udvar sétányainak kereszteződésében történik, ahol a jelenlegi kör alakú virágágyást leburkolják és fából készült pihenőfelületekkel kialakítanak rajta egy központi teret. Ez lesz az, amitől a város egyik legmenőbb pontja válhat az udvarból! Mert a megoldás egyrészt nagyon jól fog kinézni, másrészt pedig egy végtelenül kellemes pihenőrész születik vele. Gondoljunk bele! A belváros kellős közepén vagyunk, a főtértől durván száz méterre és egy háztömb közepén hűsölhetünk a pihenőágyak által körbeölelt fák árnyékában. Belvárosi irodisták ebédlőhelye-, fiatalok gyülekezőhelye-, idősek találkozóhelye alakulhat itt ki. Erre mondja a népnyelv, hogy menőség.

És mi még a menőség? A szomszédos játszótér! Amire ugyan kicsit haragszunk, mert ahogy a korábbi cikkünkben írtuk, egy jelentősen nagyobb teret képzeltünk ide, jelentősen több játékkal, erre meg kiraknak végül hármat, de az ellenszenvünk enyhült, amikor megláttuk, hogy mi lesz ez a három. Konkrétan a földbe süllyesztett trambulinba vagyunk szerelmesek. Láttunk már ilyet máshol és ott is elgondolkoztunk rajta, hogy kiássuk és elhozzuk Egerbe, mert annyira izgalmasan néz ki, de jó, hogy nem tettük, mert most magától is házhoz jön a találmány. Lentebb mutatjuk ezt is, meg a másik két játékot is, bár azokhoz már nem fűződnek érzelmi szálak.

Az alábbi gombokra kattintva az udvar terve és a munka leírása is letölthető, ezeket használtuk forrásként. A leírásban számos más részlet megbújik még, például, hogy milyenek lesznek az új lámpák, kukák, padok és kerékpártárolók. A tervező az S-TÉR Kft. volt.

Ha érdekelnek az ilyen jellegű témák, nézz vissza holnap is a blogra, hiszen akkor a Kracker udvar terveit mutatjuk meg!

Letöltés: Tervrajz Letöltés: Műszaki leírás