Skip to main content
Fejlesztés

A megújuló Kracker udvar tervei

By 2017. december 29.

Kétrészes sorozatunk első felében az Erzsébet udvar terveit mutattuk meg, most pedig a szomszédos tömbbelső, a Kracker udvar következik. Ez egy jelentősen rosszabb adottságú- és funkcionálisabb terület az Erzsébet udvarhoz képest, talán épp emiatt is alakult úgy, hogy az ide született elképzelés sem tartogat túlzott izgalmakat. Az előző részhez hasonlóan mi most is csak a lényeget mutatjuk meg, ennél érdeklődőbbeknek a város honlapjáról letölthető (34MB méretű!) dokumentumot ajánljuk, ide kattintva.

Érkezzünk a tömbbelsőbe a Bajcsy-Zsilinszky utca felől, az 1552-es ajándékbolt mellett. Rögtön egy újdonság, hogy a sétányok kereszteződésében kialakítanak egy háromszög alakú zöldfelületet, közepén egy látszóbeton szobor posztamenssel. Arról egyelőre nincs szó, hogy mi kerül erre, de nagy valószínűséggel az udvar névadójának, Kracker János Lukácsnak a mellszobra. Furcsa megoldás és nem pontosan értjük a miértjét, hogy a zöldfelület mellett az Érsek utca felé tartó sáv a kisebb a terven, pedig az udvarba térők túlnyomó többsége ebben az irányban közlekedik. A pár méteres szakasz ránézésre egyetlen személy szélességére van tervezve, ergo ha jön szembe valaki, akkor őt jó eséllyel meg kell várnunk, hogy végigérjen, vagy pedig kerülünk a háromszög másik oldala mellett. Nyilván nem fog ebbe a megoldásba senki beleroppanni lelkileg, csak felesleges bonyolításnak tűnik.

Van viszont a szűknek látszó sétánynál egy jelentősen nagyobb probléma is, mégpedig, hogy a tárgyalt rész melletti, jelenleg is meglevő zöldfelületet nem alakítják át. Ez egy nagyon cudar terület, péntek és szombat este rendre megtelik mindenféle állagú, eredetű és összetételű érdekességgel, amit a mulató ifjúság hagy hátra az arra járóknak. A képlet egyszerű, ezeken az estéken sokan szórakoznak, a szórakozóhelyeken kevés a wc, a kényszer meg nagy úr, ha jön valami, hát jön valami. Ez a terület pedig óvóan takar mindent, hiszen az utcáról se lehet belátni, illetve a növények is meghitt sötétet teremtenek a lámpák kitakarásával. A felújítás után ez a helyzet nem lesz kezelve, pedig a területen kiépíthettek volna egy egyszerű pihenőparkot is lámpákkal. Reflektorfényben kevésbé vonzó alkotni. Az összes változás itt, hogy elbontják a jelenleg még meglevő, céltalan járdaszerűséget, illetve eltüntetik az egykori térplasztika alapját is.

Ha tovább megyünk, balra, a Széchenyi utca irányában annyi újdonság lesz, hogy a Centrooms Park szálloda mögé kihelyeznek pár széket a fa alá. Ez aranyos ötlet, meg egy kellemes kis beszélgetős pont is születhet vele, ha jól sikerül a kivitelezés. Induljunk vissza a Dobó tér felé és álljunk meg a legfontosabb fejlesztésnél, az Érsek utcai kijáratnál! Itt igazából csak annyi történik majd, hogy rámpa váltja a jelenlegi lépcsőket, de ez a legsürgetőbb átalakítás mind közül. Ide, a kereszteződéshez kerül majd egy irányjelző tábla is, ez is jó ötlet!

Ha továbbmegyünk a Dobó tér felé, elérjük a legizgalmasabb fejlesztést, a kültéri mozi/színház/rendezvény termet. Nem kell nagy volumenű dologra gondolni, de mindenképp érdekes lesz. A meglévő szintkülönbséget kihasználva alakítanak ki három sorban ülőhelyeket, a „színpad” pedig az egyik Bajcsy utcai ház mögötti tér lesz. A mozivászon pedig ennek a háznak a tűzfala. Attól kicsit tartunk, hogy nem lesz kihasználva a dolog, és megépítenek egy idézőjeles rendezvényteret, amiben egyszer lesz majd csak valami reprezentatív esemény, utána pedig pár évtizeddel később megszüntetik az utódok, mondván legyen egy haszontalan kacattal kevesebb a városképben, de van a dologban potenciál, az ötlet jó! Annyi, hogy ha már van nézőtér, akkor ahhoz dukálna kerékpártároló is, ilyenből viszont 0, azaz nulla darab kerül az udvarba a tervek szerint. Ennek sem értjük a miértjét, elfelejtették.

Az utolsó udvarrész a HBH Étterem mögötti-melletti terület, ahol ma a fekvő nő szobra található. Gyanús, hogy költözik a hölgy, mert a terven már nem szerepel. Sajnáljuk, ha tényleg így lesz, romantikus hangulata volt, hogy ott volt. Ugyancsak sajnáljuk, hogy az 1552-es ajándékbolt melletti részhez hasonlóan, ez a zöldfelület is kihasználatlan marad, de ezt legalább kevesebben szokták használni olyan célra, mint amit az előzőnél említettünk. Az egykori Csakamost előtti teraszt viszont megnövelik, így ha lesz új vállalkozó, aki próbálkozna ott valami vendéglátóhellyel, akkor ő már egy kiépítettebb részen teheti mindezt. (Az üzlethelyiség egyébként 27,5 millió forintért eladó is, úgyhogy aki kedvet érez, neki hajrá!)

Amit még meg kell említeni, az egy kiváló ötlet az udvarra néző, üres tűzfalak hasznosítására. Azt mondja a terv leírása, hogy ezekre „molinókkal archív térképi ábrázolások kerülhetnek, utalva belső udvari kialakítást megelőző a kora középkori állapotokra:” Nagyszerű ötlet, kerüljenek, csak támogatni tudjuk!

Az alábbi gombokra kattintva az udvar terve és a munka leírása is letölthető, ezeket használtuk forrásként. A leírásban számos más részlet megbújik még, például, hogy milyenek lesznek az új lámpák, kukák és padok. A tervező az OPEN AIR DESIGN KFT. volt.

Letöltés: Tervrajz Letöltés: Műszaki leírás