Skip to main content

ELINDULT EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA LEGÚJABB PROJEKTJE, AHOL A KÖZÉPPONTBAN, A NŐK ÉS A CSALÁDOK ÁLLNAK EGER ÉS TÉRSÉGÉBEN.

Eger 200 millió forint európai uniós támogatást kapott az EFOP-1.2.9- 17-2017- 00042-es azonosítószámú „Eger Megyei Jogú Város Női Információs és Szolgáltató Központjának létrehozása” című projektre. A pályázat beadásában és a projekt megvalósításában konzorciumban együttműködik Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a FICSAK – Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete.

2018. január 18-án, 13.00 órakor Martonné Adler Ildikó, Eger Megyei jogú Város Alpolgármestere nyitó sajtótájékoztató keretében jelentette be a három éves projekt indulását.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elkötelezett a családbarát közgondolkodás elterjesztésében. Vallja, hogy a családok védelme és jólétének erősítése az állam, az önkormányzatok, a civil szervezetek, az egyházak, a médiaszolgáltatók és a gazdasági élet szereplőinek egyaránt feladata. A fentiek megvalósítása érdekében felhívást tett közzé EFOP.1.2.9-17 kódszámmal, „A nők a családban és a munkahelyen” címmel. A kiírásra az egri Polgármesteri Hivatal a Fiatal Családosok Klubjával közösen pályázott.

A projekt során megvalósítandó helyi Nő-Köz- Pont célja, hogy a térségben élő nők családi, társadalmi és munkaerőpiaci szerepeinek összeegyeztetését elősegítse, a nők foglalkoztathatóságát, rugalmas és családbarát munkavégzését népszerűsítse. Az egri Kossuth Lajos utca 28. szám alatt nyíló iroda többek között ingyenes jogi, pszichológiai tanácsadásokat is nyújt majd, továbbá a pályázati programok mellett gyermekfelügyeletet is biztosít. Kiemelt feladata lesz a nők – már említett munkaerőpiaci integrálódásán túl – a családok helyzetének javítása közvetlen és közvetett segítségnyújtással, a munkáltatók és a munkavállalók közötti együttműködés elősegítése, a család és a munka össze- egyeztethetőségének érdekében. Mivel a kiírás a nők helyzetének javításán keresztül a családok működését érintheti pozitívan, a pályázati tevékenységek során a nők elérésekor az egész család (házastárs, élettárs, gyermekek, idősebb generáció/nagyszülők) bevonása fontos szempont.

A Nő-Köz- Pont feladata olyan helyi hálózat létrehozása, amely beazonosítja, nyilvántartja, közvetíti a nők és a hozzájuk kapcsolható családi környezet számára a térségben elérhető szolgáltatásokat. A megvalósítás során az információáramlás, a szolgáltatások elérhetősége kerül előtérbe, hiszen kiemelten fontos, hogy az érintettek tudjanak a rugalmas foglalkoztatás, pl. részmunka, távmunka, bedolgozás és más foglalkoztatási formák helyi lehetőségeiről. A Nő-Köz- Pont sokféle eszközt kínál annak érekében, hogy erősítse a hazánkban egyelőre még kevésbé meghonosodott, családbarát és szabadabb foglalkoztatási formák jelenlétét, helyi megoldásokkal és együttműködésekkel.

A helyi hálózat kialakításánál a partnerek olyan együttműködéseket hoznak létre, melyek a helyi erőforrásokra, illetve a helyi igényekre támaszkodva szolgálják a fenti célt. A projekt kapcsán életre hívott Nő-Köz- Pontok feladata a szemléletformálás és az egri családok segítése képzésekkel, felkészítő- és fejlesztő tevékenységgel. A projekt három éves időtartama során kiemelt cél, hogy Egerben a nők és a családok támogatása területén jelentős, minden érdekelt és érintett számára hasznos eredményeket tudjunk felmutatni.