Skip to main content
Kereskedelem

Pavilonból értékesítene bort a Gál Tibor Pincészet

By 2018. január 29.

Mobil egységgel terjeszkedne Egeren belül a Gál Tibor Pincészet, a kitelepülésről szóló kérelem ide kattintva tölthető le a város honlapjáról. A pincészet „Doboz”-ra keresztelt mobil egysége a Szépasszonyvölgy bevezető utcáján, a Disznófősoron kapna helyet a tervek szerint, évi legfeljebb 180 nap időtartamra, tavasztól-őszig.

A kérelem különlegessége, hogy a város korábban következetesen hadakozott az ilyen mobil árusítópontok ellen, mondván, ezek rontják a városképet és, hogy először az üresen álló üzlethelyiségeknek kellene bérlőkre találniuk. Noha a központban azért több olyan terület és utcarész is akad, aminek a megjelenésén aligha rontana bármiféle kitelepülés is, sőt, a felhozott másik érvvel azért nehéz vitába szállni, tény, hogy szerencsésebb lenne először az üres ingatlanokat megtölteni tartalommal. A szemlélet mindig csak a belváros kapcsán hangzott el, és most úgy tűnik, hogy az illetékeseket innen egy kicsit távolabb, a Szépasszonyvölgyben már tényleg nem zavarja, ha valaki bort pince-, vagy bár helyett inkább ideiglenes pavilonból szeretne árulni.

Bár a kitelepülés engedélyezése nem tűnik logikus lépésnek a város részéről, és a többi pincészettel szemben sem biztos, hogy fair lépés lenne, az érintett márka megjelenése a Bornegyedben alapvetően azért örömteli fejlődésnek számít. A Völgynek- és így végső soron a város egészének nagyon jót tesz, ha végre megjelennek lent azok a nagy pincészetek is, akik eddig hiánycikknek számítottak. A Gál Tibor borászat szépen folytatná a sort a tavalyi nagy beköltöző, St. Andrea után.

Bár kétségtelenül jobbat tenne a városréznek, ha egy állandó vendéglátóhely nyitásáról lenne szó, azért még a pavilonnal kapcsolatban is lehet egy reményünk. A tervező az Arkt Építész Stúdió volt ugyanis, hozzájuk köthető a belvárosi Fúzió, illetve a noszvaji Treehouses szálláshely tervezése is – egyik menőbbre sikerült mint a másik. Ha csak pavilonról van is szó, legalább jó kezekben van.

A Doboz leírását és a terveket a korábban linkelt dokumentumból mutatjuk meg alább.

„A pavilon két oldalról nyitható kivitelben készül, nyitott állapotban a pavilon átjárható, fedett-nyitott belső terasz jön létre, mely az időjárás viszontagságai esetén védelmet nyújt a vendégeknek nyitvatartási időben. E központi belső teraszra biztosított a kiszolgálás, valamint a személyzeti terület is belülről közelíthető meg. Külső megjelenése egységes, kiszolgáló ablak külső homlokzatán nem létesül.”