Skip to main content

Az előző évhez képest 4 százalékkal többen, összesen 6273-an jelentkeztek a szeptemberben induló képzésekre az Eszterházy Károly Egyetemen.

Az Oktatási Hivatal 11414 jelentkezést regisztrált a felsőoktatási szakképzésekre, az alap- és osztatlan, valamint a mesterképzést választók körében. Utóbbi szám azért nagyobb, mert összesítve szerepelnek benne azok, akik a nappali és a levelező képzést is megjelölték, illetve több szakot is beírtak felvételin egyetemünkről.

Az elsőhelyes jelentkezések száma 6 százalékkal növekedett, 3427-en tették első helyre az egyetemet. Így az Eszterházy Károly Egyetem a magyarországi felsőoktatási intézmények rangsorában a tizennegyedik helyen szerepel.
A jelentkezések 48 százaléka nappali tagozatra érkezett. A legnépszerűbb képzési szint az alapképzés: 8113-en választották, míg az osztatlan tanárképzést 980-an, a mesterképzést 983-an. A felsőoktatási szakképzéseket 1338 alkalommal jelölték meg.

A legtöbben – 3873 – a Pedagógiai Karra felvételiztek. Az egri és a gyöngyösi campuson képzéseket folytató Gazdaság- és Társadalomtudományi Kart 705-en választották első helyen, összesen 2679 helyen (vannak, akik ugyanazt a szakot megjelölték mindkét képzési helyen, vagy tagozatban, esetleg finanszírozásban). A Természettudományi Karra 2481-en, a Bölcsészettudományi Karra 1747-en, a gyöngyösi székhelyű Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karra pedig 634-en jelentkeztek.

Az intézményben a legnépszerűbb a pedagógusképzés, az összes felvételiző 40 százaléka, vagyis 4659-en választották ezt a képzési területet. A karon, egri képzési helyen első alkalommal meghirdetett gyógypedagógia alapszakot összesen 750-en jelölték meg, ebből első helyen, nappali tagozaton 54-en, levelezőn 174-en. Emellett a csecsemő- és kisgyermeknevelő, illetve az óvodapedagógus szak vonzotta a legtöbb leendő hallgatót, de tanító szakra is több mint 600 jelentkezést regisztráltak az egri, a jászberényi és a sárospataki campuson. A tanári szakok közül a legkeresettebbek a testnevelőtanár, az angol nyelv és kultúra tanára, a magyartanár, illetve a történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára szakkal társított szakpárok.

A gazdaságtudományi képzési terület 1945, az informatika 971, a sporttudományi képzési terület 924 jelentkezést kapott. Népszerűek az intézményben a művészeti, illetve művészetközvetítői szakok: a legkeresettebb közülük idén a tervezőgrafika, illetve a képalkotás alapszak mozgóképkultúra szakiránya. Az agrár képzések közül a mezőgazdasági mérnöki, illetve a szőlész-borász mérnöki szakot jelölők száma kiemelkedő.

A legtöbben Egerben kívánnak tanulmányokat folytatni: 8454-en. Gyöngyösre 1535, Jászberénybe 851, Sárospatakra 574 jelentkezés érkezett. Többségük, 92 százalékuk állami ösztöndíjas képzésben szeretne tanulni.