Skip to main content
Közlekedés

Biztonságosabb lesz a kerékpárút főúti átvezetése Felnémeten

By 2018. április 16.2 hozzászólás

A 2016-ban épült kerékpárút-hálózat máig a legjobb dolog, ami valaha a biciklisek érdekében történt Egerben, az egyébként példás és 90%-ban tökéletes útvonalon mindenesetre máig van pár hiányosság. A Lajosváros felől érkezve máig nem sikerült például alternatív útvonalat teremteni a vasútállomásnál, hogy ne a járdán biciklizzenek a népek, máig nincs kijelölt út az Érsekkerten keresztül, hogy térkép nélkül is tudják a turisták, hogy merre tovább, máig jópofának tartják az ötletet, hogy a Kossuth Lajos utcai kereszteződés miatt szabályokat betartva ne lehessen megszakítás nélkül kerékpárúton végigtekerni a várost és máig kihívás átkelni a 25-ös főút felnémeti szakaszán, ahol négy sávnyi autó, plusz egy öbölnyi busz fogadja az érdeklődő biciklistákat. Ez utóbbi elemmel rövidülhet hamarosan a problémás pontok listája, elkészültek ugyanis a tervek az említett, Egri úti átkelő biztonságosabbá tételére.

Ahogy a műleírás fogalmaz, az érintett szakaszon „már a „Kerékpárral a Bükkön át, kerékpárral a városon át „ projekt kivitelezése kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy a kerékpáros átkelés jelzőlámpás irányítás nélkül a kerékpárosok számára a rendkívül nagy gépjárműforgalom mellett igen nehézkes lesz. Ezért már akkor megfogalmazódott az az igény , hogy a közeli kijelölt gyalogos – átkelőhelyet és a kerékpáros átvezetést egy helyre össze kell vonni, egy biztonságos jelzőlámpás gyalogos és kerékpáros átvezetést kell kiépíteni.” Ez az ötlet látszik megvalósulni remélhetőleg még idén: új zebrát-, kerékpáros átvezetést-, jelzőlámpát- és járdaszigetet kap a kereszteződés.

Tervező: Dobi Via Mérnöki Iroda Kft.

Az elképzelés még túl is mutat azon, amit mi elképzeltünk, a járdaszigetre ugyanis magunktól nem gondoltunk. Kalapemelés jár az ötletért, mindenképp jó szolgálatot tesz majd például azokban az időkben, amikor valamilyen okból nem működik a lámpa. Csak érdekességképp, de ezt a lámpát egyébként hétfőtől-péntekig 5:30-21:00 között, szombaton 8:00-21:00 között, vasárnap pedig 7:00-20:30 között tervezik programban működtetni, a fennmaradó időben sárgán villog majd. A kereszteződés átépítése két ütemben történik meg.

1.ütem

A tervezett gyalogos és kerékpáros átvezetés járdacsatlakozásainál kell kiépíteni:

 • az új víznyelőaknákat, és burkolathelyreállítást
 • a szelvényezés szerinti jobb oldalon az új víznyelőakna bekötést, és kapcsolódó burkolat helyreállítást
 • csökkentett szegély süllyesztéseket
 • a taktikus útburkolati jeleket
 • az új járdacsatlakozás pályaszerkezetét
 • a járdacsatlakozási aszfaltcseréket
 • a járdacsatlakozásnál az útburkolati aszfaltozásokat
 • a buszöböli szegélykorrekciót
 • a buszöböli járdacsatlakozásokat (feltételes kiegészító tétel)
 • az utaspavilon cserét a kapcsolódó járdaaszfaltozással (feltételes kiegészító tétel)
 • a buszöböl kopórétegének cseréjét (feltételes kiegészító tétel)
 • a jelzőlámpa rendszer járdaoldali kiépítése

2.ütem

 • középszigetek kiépítése
 • a jelzőlámpasor rendszer középszigeti részének kiépítése

A forrásként szolgáló teljes dokumentum (160MB-nyi adat!) ide kattintva tölthető le a város honlapjáról. Ennél kevésbé érdeklődőknek az alábbiakat ajánljuk letöltésre:

Műleírás Tervrajz

 

Szólj hozzá! 2 hozzászólás

 • Zoli szerint:

  Na végre. Jelenleg életveszélyes, mikor a „menők” ismerik a „trükköt” és jobbról előznek úgy 100-as tempóval miközben a belső sávban egy jóindulatú autós próbál átengedni egy gyerek kerékpárost … és a gyerek lelép…. szerencsére vissza bírt lépni.

 • Lőrincz Ádám szerint:

  Életveszélyes jelenlegi formájában. Tavaly egy kutyát az orrom előtt gázoltak halálra. A belső sávban lévő megállt erre a csávókám a külső sávban előzésben kezdett, a kutya meg megindult. szerencsétlen métereken át bukfencezett, a kocsinak leszakadt valamilyen de nem érezte úgy hogy neki meg kéne állnia. Egy csapat gyerek is volt a kutya mögött. Ebben az állapotban életveszély.