Skip to main content

39. Kaláka Fesztivál – Eger, 2018. június 28. – július 1.

A Kaláka Fesztivál Kelet-Közép-Európa legnagyobb hagyományokkal rendelkező folkzenei fesztiválja: megtiszteltetés, hogy az utóbbi hét évben ez a csaknem negyven éves sztori összefonódott Eger történetével. A fesztivál nem csupán egy meghatározó nyári esemény, amelyért érdemes egriként megmozdulni és érdemes Egerbe látogatni: a Kaláka része Eger kulturális életének.

Az összművészeti fesztiválnak köszönhetően Eger kulturális élete is minden évben felpezsdül, hiszen egri és Eger környéki rendezvényhelyszínek telnek meg garantált minőséget jelentő, tartalmas programmal. Ezért is várjuk minden évben a június végi felhozatalt.

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, Besh o droM, Budapest Klezmer Band, Sebő együttes, Cimbaliband, Kerekes Band, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Montanaro-duó és Szirtes Edina „Mókus” quintetjének közös produkciója – és természetesen a Kaláka. Csak néhány előadó a 39. Kaláka Fesztivál fellépői közül.

A koncertek mellett kiállítások, családi programok lesznek Eger belvárosában. Az egri vár rekonstrukciós munkáinak előkészületeihez igazodva a Kaláka Fesztivál rendezvényeit Eger történelmi belvárosában rendezik meg a 2018-as évben.

A 39. Kaláka Fesztivál hivatalos megnyitója június 29-én, pénteken 15.30-kor lesz az Eszterházy téren.

A fesztivál hagyományos nyitóelőadását, a Verskoncertet idén Egerszalókon, a barlanglakások mellett kialakított színpadon (június 28. csütörtök, 19.00 óra) láthatják az érdeklődők: itt Rátóti Zoltán és a Kaláka együttes „Kortársak” című Szabó Lőrinc-estje szerepel a programban.

Péntektől vasárnapig az esti koncerteket két színpadon, felváltva tartják az Eszterházy téren és a Líceum díszudvarán, 17.00 órától 23.00 óráig. (Fesztivál program mellékelve.)

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban június 29-én, pénteken 11.00 órakor nyílik Dsida Jenő költő életét és munkásságát bemutató kiállítás, melynek kurátora dr. Lisztóczky László irodalomtörténész.

Az Eszterházy téren a fesztivál szombatján és vasárnapján is családi programok, többek között báb- és gyerekszínházi előadások, táncprodukciók, kézműves vásár, mesterség-bemutatók és foglalkoztatók várják az érdeklődőket, 11.00 és 16.00 óra között.

Június 30-án, szombaton 11.00 órakor nyílik meg a Templom Galériában Nagy Niké, Franciaországban élő festőművész tárlata, melyet a művésznő férje, Michel Montanaro és fia, Baltazar Montanaro-Nagy neves okszitán-francia zenészek mutatnak be, zenei kísérettel. Ugyancsak a szombati napon, 15.30-kor a Ciszterci templomban „Dalok Pál levei szerint” címmel Gryllus Dániel – Sumonyi Zoltán dalciklusa lesz hallható Gryllus Dániel, Szirtes Edina „Mókus”, valamint Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák előadásában.

Eger városkártyával az előre váltott jegy- és bérlet 20%-os kedvezménnyel vásárolható meg a Tourinform irodában. Részletes program, bérlet- és jegyinformáció a fesztivál honlapján www.kalakafesztival.hu olvasható.

Fotó: Nemes Róbert