Skip to main content
Szabadidő

Megújult az eger.hu

By 2018. június 13.

A blogunk miatt kiemelt figyelemmel kísérjük a város honlapját, van, hogy heti szinten akár 4-5 alkalommal is ellátogatunk az eger.hu-ra. Ezzel minden bizonnyal az oldal leglelkesebb látogatói közé tartozunk, érthető hát, hogy kíváncsiak voltunk a szerdán bejelentett megújulására is. Lássuk, mi történt!

Kezdjük a lényeggel, hogy a minket legjobban érintő rész, az önkormányzat oldala nem változott meg – az eger.hu tartalma és struktúrája maradt, amilyen volt. Ez jó hír, mert nem kell újratanulnunk semmit, nem kell újraállítgatnunk az alkalmazásainkat, amik figyelik helyettünk a frissítéseket, meg egyébként sincs gond az oldallal, céljának tökéletesen megfelel.

Az újdonság, hogy ide, erre a régről megszokott felületre most már csak egy kattintás után jutunk el, hiszen beékeltek elé egy listaoldalt a legfontosabb hivatkozásokkal. Turizmus, programok, intézmények, fesztiválok, a csupa nagybetűs MINDEN fogad először, ha begépeljük az eger.hu-t. Jó ötlet volt, nagy segítséget jelent ez úgy a helyieknek, mint az Egerbe érkezőknek. A design is tetszetős, azon belül külön pacsi a szintén újdonságnak számító panorámaképekhez vezető sáv készítőjének, úgy beleolvad az oldalba a fotó, hogy az egy csoda, tényleg szép munka!

És szépek maguk a panorámaképek is! Nem új ötletről beszélünk, van már ilyenje kismillió helynek (levegőből, utcáról, múzeumból például) de most már Eger is beállt a sorba és tette mindezt kiemelkedően jó minőségű felvételekkel! A virtuális túra ide kattintva érhető el közvetlenül.

Az új kezdőoldal hozzáadásának egyetlen, ám annál nagyobb szépséghibája, hogy nem csak az eger.hu kapott belőle. Valami szürreális okból kifolyólag több egri intézmény oldala elé is betettek egy ilyen akadályt. El szeretnénk menni moziba, beírjuk a böngészőbe, hogy egermozi.hu és egy másik lap fogad, ajánlgatva a mozi mellett még a színházat és a fürdőt. A mozihoz vagy 6 másodperc várakozással, vagy pedig egy kattintással jutunk el. Abszurd, de aki nem hiszi, járjon utána, tényleg így működik. Felmerül a kérdés, hogy ennek mi értelme van!? Ha valaki célirányosan az egermozi.hu-t gépelte be, akkor ez nyilván nem véletlen történt, alanyunk pontosan tudja, hogy mit szeretne, és nem kíváncsi más tippekre Eger kínálatából. Kiváltképp nem olyan módon, ami hátráltatja az eljutását az eredetileg keresett oldalára. A megoldás még akkor is értelmetlen, ha feltételezzük a látogatóról, hogy hülye, és attól, hogy kap egy új ingert, mozi helyett simán elmegy inkább úszni. Hiszen így mi történt, egy embert lebeszéltünk a moziról és elküldtük helyette úszni, városi szinten nem született új vendég, ugyanazt az egyet küldözgetjük össze-vissza. Vagy legalábbis próbáljuk. A legjobb, hogy ezt a csodát tényleg nagy merítéssel, szinte minden városi oldal elé bepakolták, így ha az Egri Hulladékgazdálkodáshoz mennénk is – ahová azért szintén kevesen járunk céltalanul – az oldal ott is megkerülhetetlenül ajánlgatja nekünk, hogy nem érdekelne-e jobban helyette az Egri Szociális Szolgáltató. És ez nem vicc. 2018-ban, amikor minden a gyorsaságról és könnyű hozzáférhetőségről szól, Eger önkormányzata jó ötletnek talált egy ilyen megoldást.

Az összbenyomás vegyes. Mert bár kaptunk egy teljesen korrekt, hasznos és szép kezdőlapot az eger.hu elé, cserében ugyanezzel a lendülettel elrontották a legtöbb városi intézmény elérhetőségét. Amíg ezzel nem kezdenek valamit, megoldásként annyit tehetünk, hogy a könyvjelzőink közt frissítjük a városi oldalakat arra a címre, ahová átirányít minket az új rendszer, példánál maradva az egermozi.hu-t átírjuk az új egermozi.hu/fooldal címre. Ettől egészen úgy érezhetjük majd, hogy Egerben is úgy működik az internet, mint a világ más részein: ha beírunk egy címet, akkor varázslatos módon, mindenféle hátráltatás nélkül is betölt az oldal…