Skip to main content
Szabadidő

Megrongálták az Eszperantó sétányi térplasztikát, hogyan tovább!?

By 2018. augusztus 11.augusztus 15th, 20189 hozzászólás

Sokadik generációs értelmiségi egyének a napokban összefújták az Eszperantó sétányi nevenincs térplasztikát. A fejlemény önmagában talán nem is annyira izgalmas, persze szomorú, ami történt, de egy város attól város, hogy sokan-sokfélék vagyunk benne, és hát így itt vannak az ilyen bivalyfelsőpusztai nyolcéves gengszterek is a hasonló gaztetteikkel.

Ami ennél mindig sokkal izgalmasabb, az a város reakciója a történésekre. Az ilyen jellegű rongálásokat elkerülni nem-, vagy csak indokolatlan erőfeszítéssel lehet, kezelni viszont már annál fontosabb a problémát. Eger egy jó város, ugyanakkor nálunk is kezd elharapózni az a rossz szokás, hogy a lakosok oldaláról csak súlytalan nyafi van, bármilyen problémával találkozunk is. Ennek szerencsés lenne elejét venni, ezért jöjjön a kulcsmondat, hogy hogy jár el ilyenkor egy felelős városlakó:

Ha látunk egy problémát, amiről úgy érezzük, hogy fontos, jelezzük azt a felelősének!

Mindennek, ami Egerben történik, van egy felelőse. A felelősök nem rosszak és gonoszak, épp ellenkezőleg, a legtöbb városi iroda élén kiváló szakemberek dolgoznak. Ha nem jelezzük a problémát az illetékesnek, akkor nem várhatjuk a megoldását sem. A felelőstől csak a hivatali telefonszámon és -email címen várhatjuk el, hogy reagáljon, ezért az nem számít jelzésnek, ha facebook posztot írunk a problémáról, vagy ha felhergeljük vele a megkeseredett szomszéd nénit.

Pár kattintással megtalálható, hogy „az önkormányzat kezelésében lévő köztéri alkotások karbantartása […]” a Városüzemeltetési Iroda hatásköre, ezért most rájuk lesz szükségünk a szoborral kapcsolatban. Minden itt található iroda a városért dolgozik, közülük lehet válogatni. Egyszeri városlakóként ennyi dolgunk volt, az már az érintett irodán múlik, hogy mit kezdenek a beküldéssel: leszarják / úgy tesznek, mintha foglalkoznának vele és csak utána szarják le / tényleg foglalkoznak vele.

Augusztus 11-én küldtünk egy emailt az összefújt szoborról a Városüzemeltetési Irodának. Tudnak a problémáról, innentől az ő érdemük, ha elhárítják azt, és az ő felelősségük, ha hónapokig így marad a plasztika. Ha ingerdús lesz a folytatás, írunk majd róla*. És a tanulság:

Érezzünk felelősséget Eger iránt, hiszen a város mindenekelőtt a lakóitól lesz olyan, amilyen!

*nem ingerdús, de nagyon örömteli folytatása lett a történetnek, itt írtunk róla.

Szólj hozzá! 9 hozzászólás