Skip to main content

Nagy hagyománya van annak, hogy az egri polgárok több, ünnepi eseményen is összegyűlnek az Államalapítás Ünnepe alkalmából. Erről készítettük az alábbi, összefoglaló közleményt.

Szép szokás az Egri Lokálpatrióta Egylet által szervezett, augusztus 19-i „Fáklyás királyköszöntő”, amely jó alkalom arra, hogy civil körben, számos egri szervezet összefogásával emlékezzünk meg az államalapító Szent István tevékenységéről. Mindez tisztelgés azelőtt a gazdag örökség előtt, melyet első királyunk Egerre hagyományozott a püspökség megalapításával. István nem csupán rangot adott Egernek, hanem kijelölte a jövő útját is: olyan pályára állította a városunkat, melyre azután minden városépítő, kultúrapártoló püspök bátran építhetett. Eger ma is az egyik legnépszerűbb város Magyarországon, s a kulturális motivációjú turizmus egyik fő célpontja.

Augusztus 20-án, az ünnepi program Szentmisével kezdődik a Bazilikában, melyet dr. Ternyák Csaba egri érsek mutat be. Erre az eseményre is várjuk Eger polgárait: adjunk hálát közösen azért, amire szeretett városunk több mint ezer évvel ezelőtt felépült, s azért a sok áldásért is, amit helyi lakosként napról napra élvezhetünk Egerben!

Ezt követően kellemes térzene lesz a Dobó téren, az Egri Obsitos Fúvószenekar jóvoltából, majd 19.00 órakor kezdődik a Városi Díszünnepség. Örömteli és megtisztelő, hogy az Államalapítás Ünnepére elfogadta meghívásunkat Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter. Országunk egyik vezetője mondja tehát az ünnepi beszédet a Dobó téri színpadon, aki hivatalos, városi ünnepségen még soha nem járt nálunk. A hagyományokhoz igazodva az ünnepség keretében adjuk át a legrangosabb városi elismeréseket a közismert, köztiszteletben álló helyi személyiségeknek, kiváló és elkötelezett szakembereknek, akik sokat tettek és tesznek városunkért és az egriekért.

Az ünnepnap zárásaként ismét számíthatunk az Egri Szimfonikus Zenekar kiváló koncertjére. A „Szimfonik lájk” egy olyan zenei különlegeség, melyben a nagyszerű egri zenészek Szabó Sipos Máté vezetésével, elismert vendégművészekkel karöltve nyújtanak minőségi élményt a közönségnek. S természetesen, a jó hagyományokhoz igazodva itt érkezünk el az ünnepi tűzijátékhoz is, melyet a szimfonikus koncert közben, 21.00 órától élvezhetünk.

A RÉSZLETES, ÜNNEPI PROGRAM

  1. augusztus 19. vasárnap, 18.30

Szent István- napi Fáklyás Királyköszöntő az Egri Lokálpatrióta Egylet  szervezésében, a Dobó téren. Az ünnepi műsort és köszöntő beszédet követően fáklyás felvonulás az Egri Várba, majd koszorúzás Imre király emléktáblájánál.

  1. augusztus 20. hétfő

17.30 – Ünnepi Szentmise a Bazilikában

A misét bemutatja: dr. Ternyák Csaba egri érsek

18.30 – 19.00: Térzene a Dobó téren, az Egri Obsitos Fúvószenekar közreműködésével

Művészeti vezető: Karnizs Csaba

19.00 – Városi Díszünnepség

Ünnepi beszédet mond: Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter

Kitüntetések, díjak átadása

20.00 – 22.00: „Szimfonik lájk” koncert, közismert hazai és külföldi dallamok nagyzenekari előadásban

Fellép: Náray Erika, Farkas Gábor Gábriel, Halmos András, Gavrucza-Nagy László

Közreműködik: az Egri Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Szabó Sipos Máté

21.00 – 21.20: a koncert közben zenés, ünnepi tűzijáték

Minden érdeklődőt szeretettel várunk valamennyi programra!

Ünnepeljünk együtt, adjunk hálát közösen, Augusztus 20-án!

Kapcsolódó letöltés:

Plakát