Skip to main content

Díszpolgári cím

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése Eger város hírnevének öregbítéséért végzett, valamint kiemelkedő munkássága elismeréseként Díszpolgári Címet adományoz Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőrnek, filmrendezőnek.  

Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész. Már gimnazistaként amatőr filmeket készített. 1965-ben került a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakára, ahol az egri születésű Illés György tanítványa volt. Fordulópontot jelentett életében a Szabó Istvánnal való közös munka. Együttműködésükből olyan klasszikusok születtek, mint a „Bizalom”, vagy az Oscar-díjas „Mephisto”.  Az 1980-as évek közepétől dolgozott az Egyesült Államokban is. Első filmjét 2004-ben rendezte az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényéből. Több mint 70 film és 70 év áll mögötte. Illés Györgyhöz való kötődése tette számára Egert második otthonává, és vállalt egyre több feladatot valamint közszereplést Eger város népszerűsítéséért.

„Pro Agria” Életműdíj

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése kiemelkedő szakmai munkássága elismeréseként „Pro Agria” Életműdíjat adományoz Dr. Lisztóczki László irodalomtörténésznek.

Dr. Lisztóczky László középiskolai tanulmányait az egri Dobó István Gimnáziumban végezte. Magyar- történelem szakos középiskolai tanári képesítése megszerzése után, kétéves kalocsai tanárkodást követően hazajött Egerbe, ahol a Dobó István Gimnázium tanára, majd 1978-tól, 27 éven keresztül nyugállományba vonulásáig a tanárképző főiskola Irodalomtörténeti Tanszékének oktatója volt. Kereken négy évtizedet töltött a tanári pályán. Dsida Jenő erdélyi költő születésének 100. évfordulóján 1997-ben megalapította a Dsida Jenő Baráti Kört, melynek elnöki tisztét napjainkig betölti. Eleddig ötvennél több könyvet jelentetett meg szerzőként, illetve szerkesztőként. Pályája utóbbi másfél-két évtizedében elsősorban helytörténeti kutatásokat végzett. Kiemelkedően fontosnak tartja a helyi irodalmi hagyományok feltárását és ápolását, s ezáltal a szülőföldszeretet, a lokálpatrióta öntudat gazdagítását.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése kiemelkedő szakmai munkássága elismeréseként „Pro Agria” Életműdíjat adományoz Harmati László üzletembernek.

Harmati László Észak-Magyarország turizmusának meghatározó alakja, a Hotel Eger & Park mellett számos turisztikai létesítmény tulajdonos-igazgatója. Tanulmányait a Budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán végezte, ahol kereskedelmi üzemgazdász képesítést szerzett. Több mint 40 éve a szállodaiparban dolgozik, neve és munkássága jól ismert a szakmában és az egriek körében egyaránt.  Évtizedek során számos szakmai elismerést, országos kitüntetés és életműdíjat vehetett át. Igazi üzletember, mindig megérzi a piac kínálta lehetőségeket. Magas színvonalú szakmai munkájával, példamutató társadalmi elhivatottságával, a városba szervezett konferenciákkal és sporteseményekkel nagyban hozzájárul Eger gazdaságának, idegenforgalmának népszerűsítéséhez.

„Pro Agria” szakmai díj

Az egészségügy területén végzett kimagasló tevékenységéért Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése „Pro Agria” szakmai díjat adományoz Dr. Hanis Béla orvosnak.

Dr. Hanis Béla általános orvosi diplomáját 1983-ban a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte. 1983. október 1-től dolgozik a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben. Kezdetben az I. számú Belgyógyászati osztályon, majd 1995-től a Kardiológiai osztályon, 2002-től pedig a Kardiológiai járóbeteg szakrendelésen. Jelenleg a Rendelőintézet I. Kardiológiai szakrendelését vezeti főorvosként. Az elmúlt években számtalan magyar kardiológiai tudományos kongresszuson vett részt előadónként, több elsőszerzős közleménye jelent meg szakmai lapokban. Orvosi tevékenységét ismeri el a kitüntetés.

A szociális gondoskodás területén végzett munkájáért Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése „Pro Agria” szakmai díjat adományoz Papp Irén kisgyermeknevelőnek.

Papp Irén kisgyermeknevelői munkáját, melyet életre szóló hivatásként választott 1979-ben kezdte a Heves Megyei Tanács Csecsemőotthonában. 2000. tavaszán a Lajosvárosi Bölcsődébe, ezt követően a Módszertani Bölcsődébe került, azóta folyamatosan, ma már a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság önkormányzati intézményénél dolgozik. Gondosan vigyáz a csoportjába járó gyermekek fizikális, mentális egészségére, gazdagítja ismereteiket, értékeket és mintákat közvetít. A gyermekek feltétel nélküli elfogadása jellemzi, szeretettel fordul a sérült, hátrányos helyzetű gyermekek felé, ugyanazzal az odaadással neveli-gondozza őket, mint ép társaikat.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a turizmus területén végzett kimagasló tevékenységéért „Pro Agria” szakmai díjat adományoz Kovalkovits István szállodatulajdonosnak.

Kovalkovits István, az egri Hotel Romantik tulajdonosa. A szakma, a turizmus fortélyait a Hotel Egerben olyan mesterektől sajátította el, mint Bíró József.  2006-2010 között állandó meghívott szakértőként az önkormányzat Idegenforgalmi és Marketing Bizottságának munkáját segítette. 2013 végén egyik résztvevője volt a nyolc egri szálloda összefogásának, amelynek során közös munkával új turisztikai termékeket dolgoztak ki, és vezettek be a hevesi megyeszékhely idegenforgalmának továbbfejlesztésére. Az „Egyesület Eger Idegenforgalmáért” alapító tagja. Kiemelkedő karitatív tevékenységet végez, a Round Table Hungary aktív tagja, vívó-múltjából következően a tehetséget felkaroló Csányi Barna Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a közszolgálat területén végzett kiemelkedő munkájáért „Pro Agria” szakmai díjat adományoz Dr. Palotai Zsuzsanna irodavezetőnek.

Dr. Palotai Zsuzsanna jogi tanulmányait a budapesti Eötvös Lóránt Tudományegyetemen végezte, majd tb. szakjogász végzettséget szerzett. A Heves Megyei Társadalombiztosítási Igazgatóságon 12 éven keresztül dolgozott. 1986-ban a BM Heves Megyei Területi Államháztartási és Közigazgatási Információs Szolgálathoz került, ahol osztályvezetői, majd igazgatóhelyettesi munkakört töltött be. 1992. február 1-től dolgozik a Polgármesteri Hivatalban irodavezetőként. Kezdetektől szociális- és gyermekjóléti területtel foglalkozott, mely munka kiszélesedett az egészségügy, kultúra, sport, köznevelés, ifjúság, civil élet feladataival is. Munkáját magas színvonalú vezetői és szakmai felkészültség és nagy munkabírás jellemzi. 2013-ban a családokért végzett tevékenysége elismeréseként, kiváló szakmai teljesítményéért „Pro Familiis” kitüntetést vehetett át, 2018-ban „Vöröskeresztes munkáért” ezüst érdemérem kitüntetésben részesült. 45 éves közszolgálati, és több mint 26 éves, Polgármesteri Hivatalban töltött, irodavezetői munkája elismerése a kitüntetés.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Pro Agria” szakmai díjat adományoz Dr. Gál Lajos borásznak, Eger hírnevéhez eredményesen hozzájáruló tevékenysége alapján.

Dr. Gál Lajos első diplomáját a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Főiskolai Kar szőlőtermesztés-borász szakán szerezte, majd 1986-ban okleveles élelmiszeripari mérnök lett borászat szakterületen. 2006-ban borászatból szerezte doktori címét. 1992-től dolgozott a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetnél osztályvezetőként, majd igazgatóhelyettesként, 2004-2008-ig pedig igazgatóként. 2010-től az Eszterházy Károly Főiskola docense, 2013-tól a EKF Eger Borkultúra Központ megbízott igazgatója. 1999-ben döntött úgy, hogy önállóan megjelenik pincészetének boraival azzal a célkitűzéssel, hogy a borban rejlő sokféleséget megjelenítse, és a magyar és az egri borászat hagyományait felújítsa, ápolja. Eger borászati életének mozgatórúgója több évtizede. Óriási szerepet játszott a bikavértörvény, az eredetvédelem és az Egri Csillag törvényi szabályozásának kidolgozásában és érvényesítésében. Nem csak a borászat területén tesz Eger hírnevéért, hanem a város marketing munkájában is aktív részt vállal. 2012-ben katalizátora volt annak, hogy tudatos városmarketing munka indulhasson városunkban. Kezdeményezésére készült el 2014-ben az Egri Borvidéket teljes körűen bemutató „Az Egri Bor Bikavértől a Csillagig” című könyv.

„Dobó Kardja”

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a városért végzett magas szinvonaló tevékenységéért „Dobó Kardja” kitüntetést adományoz Vasné Ignácz Katalinnak.

Vasné Ignácz Katalin a 2002-ben alakult Egri Borbarát Hölgyek Egyesületének szinte a kezdetektől tagja és elnöke immár negyedik éve. Elnökként kiemelt szempont számára a közösségi-, kulturális hagyományok és értékek ápolása, megőrzése és továbbadása. A Borbarát Hölgyek saját hagyományokat teremtettek az Egri Borok Báljával, a Bikavér Ünnepen bemutatkozó Borbarát Hölgyek borával. Ötleteivel igyekszik mindig megújítani a hagyományos egyesületi programokat. Szervezői munkája elősegítette az egyesület elismertségét, szorosabbra fűzte a kapcsolatot az egri civil egyesületekkel az Egri Borvidék jó hírének erősítése érdekében. Magánemberként, vállalkozóként mindig szívesen tevékenykedik szakmai és civil szervezetekben, örömmel vesz részt jótékonysági kezdeményezésekben. Így pl. segítségével megújulhatott a Markhot Ferenc Kórház gyerekosztálya ahová festékeket adományozott.

„Hibay Károly Emlékgyűrű”

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése eddig végzett orvosi munkássága elismeréseként „Hibay Károly Emlékgyűrű” kitüntetést adományoz Dr. Szántó-Holló Györgynek.

Dr. Szántó-Holló György 2006-ban végzett a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán, ahol szülészet-nőgyógyászat szakvizsgáját 2014-ben szerezte. 2006 óta dolgozik a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán, szakmai munkája kiváló. Kiemelendő az új eljárások iránti fogékonysága, az önképzés, az oktatásban való részvétel. A betegekkel kialakított viszonyát a humánum és a türelmesség jellemzi. Kórházi munkáján kívül karitatív tevékenységet is végez a Magyar Református Szeretetszolgálat Önkéntes Orvoscsoportjában.

Szakmai elismerések      

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése „Eger Kiváló Orvosa” kitüntetést adományoz Dr. Thummerer Ferenc háziorvos részére.

Dr. Thummerer Ferenc orvosi diplomáját 1985-ben szerezte a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. 1989-ben anesztrziológiai – intenzív szakvizsgát tett, majd  háziorvostan szakvizsgát szerzett. Az egri Markhot Ferenc Kórházba 1986-ban került,  sebészeti intenzív osztályra. 1985 és 1994 között részt vett az egri felnőtt háziorvosi ügyelet munkájában, valamint az Országos Mentőszolgálatnál kivonuló mentőorvosként teljesített szolgálatot rohamkocsin. 1994-től, immár 24 éve háziorvosként praktizál, és látja el jelenleg is a 2000 fős, 8. számú körzet felnőtt háziorvosi betegellátását.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése „Eger Kiváló Rendőre” kitüntetést adományozta Kocsis Jánosné rendőr alezredesnek.

Kocsis Jánosné a rendőrség állományába 1989-ben került közalkalmazottként. 2010. július 1-től az Igazságrendészeti Osztály megbízott, majd 2011-január 1-től kinevezett osztályvezetője. Vezetőként kimagaslóan irányítja az Egri Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti feladatainak teljesítését, a szabálysértési és engedélyezési tevékenység. Magas szinten végzett vezetői munkájának is köszönhetően az elmúlt időszakban a Rendőrség igazgatásrendészetével kapcsolatos tevékenysége ügyfélközelibbé, hatékonyabbá vált, mely a Rendőség állampolgárok részéről történő megítélését jelentős mértékben növelte.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése „Eger Kiváló Tűzoltója” kitüntetést adományozta Fodor Péter címzetes tűzoltó törzszászlósnak.

Fodor Péter címzetes tűzoltó törzszászlós 2005-ben került az Egri Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság állományába. A ranglétrát végigjárva beosztott tűzoltói, gépjármű vezetői, különleges szerkezelői, szerparancsnoki, megbízással szolgálatparancsnok helyettesi és szolgálatparancsnoki beosztásokat látott el. Szakmai téren folyamatosan képzi magát. Tűzoltói szolgálatát az elhivatottság, munkáját a megbízhatóság és a precizitás jellemzi. Munkáját jelenlegi beosztásában megbízott műszaki biztonsági tisztként is lelkiismeretesen, a legjobb tudása szerint szakszerűen, és precízen végzi. Kiemelkedő szakmai munkája, példamutató munkahelyi és emberi magatartása a hivatásos szolgálat iránti elhivatottságát tükrözi.  

Polgármesteri elismerések

Eger Megyei Jogú Város Polgármestere Antal Andrea pedagógust kiemelkedő munkájáért Polgármesteri Elismerésben részesíti.

Antal Andrea 1989-óta tanít az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégiumban. Munkáját mindig magas szakmai színvonalon, igényesen, és a diákok egyéni képességeinek figyelembe vételével végezte és végzi. Kiemelkedő figyelmet fordít a tehetséggondozásra és a felzárkóztatásra is. Jelenleg az Arany János Tehetséggondozó Program intézményi koordinátora, és a programban dolgozó pedagógusok munkaközöség-vezetője. Szakmai munkájában a humán osztályok tanítása során a diákok a különböző országos megmérettetéseken rangos helyezéseket érnek el. Kiemelt figyelmet fordít a város kulturális intézményeivel való szoros együttműködésre. Szervezésével és irányításával a gimnázium diákjai a városi ünnepségek, megemlékezések állandó szereplői színvonalas műsoraikkal.

Eger Megyei Jogú Város Polgármestere Szabó László műszaki igazgatóhelyettest kiemelkedő munkájáért Polgármesteri Elismerésben részesíti.

Szabó László villamos üzemmérnöki és mérnök-üzemgazdászi diplomával rendelkezik, 1989. szeptember 01-jétől dolgozik az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményénél, mint műszaki ügyintéző, majd műszaki osztályvezető, jelenleg mint műszaki igazgatóhelyettes. Munkáját magas színvonalon, nagy hozzáértéssel és lelkiismeretesen végzi. Kihasználva az adódó lehetőségeket, szakmailag folyamatosan képezi magát. Sokat tesz a munkafeltételek javításáért, az eszköz- és géppark fejlesztéséért. Az EKVI közösségének minden tagja elismeri a feladat iránti alázatát, segítő szándékát, fáradhatatlan tenni akarását.

Eger Megyei Jogú Város Polgármestere Karcz Annamária turisztikai, marketing szakembert kiemelkedő munkájáért Polgármesteri Elismerésben részesíti.

Karcz Annamária az Eger Városi Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársa a megyeszékhely turisztikai marketingjének meghatározó szereplője, tevékenységével kiemelkedően sokat tett azért, hogy Eger idegenforgalmi mutatói az elmúlt években belföldi és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő mértékben növekedtek. A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodási Karának Marketing főszakirányán végzett, munkatapasztalatot nemzetközi vállalatoknál szerzett. Egerben végzett eddigi munkája legjelentősebbnek tekinthető eredménye a hiánypótló céllal létrehozott visiteger.com turisztikai weboldal fejlesztése.

Eger Megyei Jogú Város Polgármestere Koósné Nagy Ildikó vezető főtanácsost kiemelkedő munkájáért Polgármesteri Elismerésben részesíti.

Koósné Nagy Ildikó mélyépítő üzemmérnökként végzett, továbbképzés keretében a Pénzügyi Számviteli Főiskola mérnökgazdász szakirányát sikerrel teljesítette.  A Polgármesteri Hivatalban 1990. júliustól dolgozik városüzemeltetési ügyintézőként. Kiemelkedő szakterülete a zöldfelületek fenntartásán túl a játszóterek létesítése, fenntartása, biztonsági felülvizsgálata. A hivatali munkáján túl részt vesz a Városszépítő Egyesület tevékenységében, lakossági akciókat, díjátadókat  szervez. Az 1992 óta tartó Virágos Egerért Szép Környezetért Verseny lebonyolításában aktívan részt vesz, jelenleg a Szervező Bizottság  Elnökeként tevékenykedik. További feladatot vállal a Legszebb Konyhakertek, Eger Fényei lakossági akciókban. Az elmúlt években kiemelkedő szerepe volt a fenntartási, városüzemeltetési feladatok hatékonyabbá tételében.

Az elismerésekhez minden kitüntetettnek ezúton is szívből gratulálunk!