Skip to main content
Szabadidő

Egerhez méltó új uszoda épült

By 2018. szeptember 8.4 hozzászólás

Szeptember 7-én átadták Eger megújult, vagyis inkább újjáépült sportlétesítményét, a Bárány István Sportuszodát. A munkával rendesen megizzadt a város, a terveket először még 2011-ben mutatták meg, a jogerős építési engedély pedig 2013-ban érkezett. Ha egy embernek sok is volt kivárni ezt az elmúlt 7 évet, Eger történelmében aligha lesz ennek jelentősége, a jövőbéli városlakókat mindössze annyi érdekli majd, hogy mi az, ami elkészült.

Hogy a kivitelezés milyen minőségben valósult meg, illetve, hogy az intézmény hogyan tudja majd betölteni a szerepét, csak a jövőben derül ki, amit látunk viszont, arra büszkék lehetünk. Egy Eger nevéhez méltó-, szép, de nem hivalkodó-, a történelmét maximálisan tiszteletben tartó épületet kaptunk. Az új Bárány lényegében a régi Bárány felújított verziója, még úgy is, hogy a falak a semmiből épültek újjá. Az épület kívül modern, belül nosztalgikus. Ezért egyébként jár egy pacsi a tervpályázat kiírójának is, hiszen a régi karakterjegyek megtartása alapfeltétel volt. Az új Bárány uszoda elsősorban a Puhl és Dajka Építész Iroda munkáját dicséri, az övék volt az első helyezett terv az újjáépítésre, de mellette volt még összesen 5 olyan elképzelés is, amikből átemeltek egyes elemeket. A díjazott pályázatokról itt írtunk anno.

Az uszoda elölről az Egrisztorik.hu fotóján

Sok profi építész munkájából született meg végül a nagy mű, szökőkút nélkül ugyan, de nyitott kivitelben, félig kavicsos medencével és elődjét idéző lelátóval. Hogy hogyan fog működni az épület, egyelőre rejtély, jó lenne viszont valamivel nagyobb hangsúlyt fektetni a bemutatására a nagyközönség részére is, hiszen hihetetlen értéket őrzünk vele. A saját forrás táplálta medence az első állandó jellegű vízi sportlétesítménye volt Magyarországnak az 1925-ös épülésekor, de ami ennél is izgalmasabb, hogy ekkoriban még a világ más részein is elvétve épültek csak hasonlók. Elődeink mindezt olyan természetességgel mutatták fel Egerből, mintha magától értetődő lett volna, hogy 1925-ben már uszodája van egy városnak…

Az uszoda belülről az Egrisztorik.hu fotóján

Az új Bárány megépülése egyben a fürdőnegyedünk legégetőbb fejlesztéseinek a befejezését is jelenti. A jövőben érkezik még ugyan mellé elméletileg egy sportközpont, épül egy parkolóház a Bitskey uszoda elé, és lehet, hogy egyszer átépül a Petőfi tér is, de azok már csak extra feltétnek számítanak Eger alighanem legimpozánsabb városrészének.

Az új uszodáról készült – egyébként kiváló! – fotókat Keller Richárdtól és az egrisztorik.hu-ról vettük kölcsön. Közel sem mutattuk meg mindet közülük, érdeklődőknek kéretik átmenni a többiért a konkurenciához, például ide kattintva!

Szólj hozzá! 4 hozzászólás

  • György Németh szerint:

    Elnyomja a Makovecz épületet, stílusidegen.

  • Soós Tamás szerint:

    Szerintem itt a Makovecz-épület lehet az egyetlen, ami elnyom bármit, ha ezzel meg kell mindenképpen bélyegezni egy épületet. Hála a tervezőnek és a döntéshozóknak, hogy nem született még egy mű-organikus, túlformált középületünk a másik mellé!

  • Dabagab szerint:

    Szerintem annyira nem nézz ki jól, mint a most épülő szegedi és nyíregyházi uszodák, azokról is láttam képet, és nagyon szuper modern a belseje!