Skip to main content

Az egri Dobó téren a dobosok lesznek a főszereplők

Az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola és az Eger Önkormányzata által életre hívott, országos hírű Egri Ifjúsági Zenei Program (EIZP) rendhagyó koncertet szervez a város szívében. Szeptember 22-én, szombaton 15.00 órától négy pop-rock klasszikus hangzik el Eger főterén, dobosok előadásában (Queen: We will rock you; Deep Purple: Smoke on the water; AC/DC: Highway to Hell; Michael Jackson: Billie Jean), valamint az újabb slágerek közül felcsendül Bruno Mars Uptown funk című, ugyancsak erősen ritmikus dala. A hagyományteremtő, kreatív zenei kezdeményezés lényege az, hogy – kezdésként – legalább 25 dobos üsse a ritmust együtt az ország egyik legszebb terén, az ország egyik legjobb dobosa, Csányi Zoltán vezetésével.

A témáról tartott szeptember 12-i, beharangozó sajtótájékozatón Gulyás László ötletgazda, az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola igazgatója elmondta: a dobos esemény egy Dobó téri fagylaltozás során jelent meg lelki szemei előtt, amikor zenészhez illő szóviccként elhangzott, hogy a teret kishíján „dobos térnek” hívják, s ha a várkapitány ma élne, biztosan dobolna. Nem egyedi a kedzeményezés: Hollandiában volt már hasonló rendezvény az ütősök főszereplésével, s egy olasz városban több száz gitáros és más rockzenész játszott közösen egy számot. Ezek a felvételek igen népszerűek a közösségi médiában és a videomegosztókon. Innen jött az ötlet, hogy az egri Dobó téren, a dobosokkal a fókuszban rendezzünk egy „ütős napot”, amely népszerűsíti a hangszerek világát – tette hozzá Gulyás László.

Rázsi Botond alpolgármester – aki maga is dobol – hangsúlyozta: az önkormányzat örömmel állt a kezdeményezés mellé és segít a megvalósításban. A nagyszerű ötlet nem csupán egy színfolt lehet a belvárosban Eger Civil Ünnepe idején, de remekül kapcsolódik az EIZP célkitűzéseihez is, hiszen népszerűsíti, vonzóvá teszi a zenélést. Kortól, nemtől függetlenül arra invitálták az egri és környékbeli zenészeket, hogy kapcsolódjanak a programhoz és doboljanak közösen Csányi Zoltán vezetésével. A különleges koncertre eddig több, mint 25 dobos jelentkezett. A feltétel csak annyi volt, hogy saját dobfelszerelést kell hozni a térre, amely egy komplett rockzenei szett, nem pedig konga, cajon, vagy egyéb perka.

A szervezők a héten még elfogadják a csatlakozni kívánó dobosok jelentkezését, ezzel kapcsolatban minden részlet megtalálható itt: www.facebook.com/eizp2015

Nagy szeretettel várják továbbá az érdeklődő hallgatóságot is, hiszen aki ott lesz szeptember 22-én, 15.00 órakor az Ütős Napon, annak nem akármilyen élményben lesz része.