Skip to main content

A Széchenyi 2020 program keretében Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata 4,796 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a „Eger Város szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztése és a szennyvíztisztító telep korszerűsítése” elnevezésű, KEHOP-2.2.2-15-2016-00090 azonosítószámú projekt megvalósítására.

A beruházás összesen 5,328 milliárd forintból valósul meg, amit 90%-ban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszíroz. A projekt támogatási összegéből Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata részesül az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumi vezetésével.

A szükséges szennyvíztelepi fejlesztés érinti a szennyvíztisztítási vonalat és az iszapkezelést. Az iszapkezelés fejlesztése magában foglalja a keletkező szennyvíziszap anaerob rothasztását, mely során keletkező biogáz hasznosítás kiépítésével a telep külső energiaigénye csökkenthető. A meglévő szennyvíztisztító telepen jelenleg csak az iszap víztelenítése történik, így jelen telep fejlesztési projekt keretében épül ki egy új, anaerob rothasztást tartalmazó iszapvonal. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházás célja tehát a meglévő egri szennyvíztisztító szennyvízvonalának korszerűsítése, szennyvíziszap vonalának fejlesztése, valamint a szennyvízcsatorna-hálózat bővítése.

„Eger Város szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztése és a szennyvíztisztító telep korszerűsítése” című projekt elszámolható összköltsége 5 328 396 479 forint, melyből az európai uniós támogatás összege 4 795 556 831 forint, a fennmaradó rész hazai finanszírozású. A projekt a megvalósításával hozzájárul Magyarország derogációs kötelezettségének teljesítéséhez.

A kivitelezési munkák 2020. decemberéig tartanak, amelyet követően a projekt lezárására várhatóan 2021. januárjában kerül sor. A projektnyitó rendezvényre 2018. szeptember 13-án kerül sor Eger Polgármesteri Hivatalának Dísztermében.