Skip to main content
Fejlesztés

Kevés van belőlük, és drágák az új építésű lakások Egerben

By 2018. október 3.

Ismét elkészítette az Otthon Centrum azt az elemzést, amelyben a megyeszékhelyek és a megyei jogú városok új építésű lakáskínálatát hasonlítja össze – olvasható a Portfolio.hu cikkében.

Az elemzésből kiderül, hogy Egerben átlag alatti az újonnan épülő lakások száma, a 19 vizsgált vidéki nagyváros közül 8 darab van, ahol Egerhez képest kevesebb lakás épült a vizsgált időszakban, és ebből kikövetkeztethető, hogy 10, ahol pedig több. A legmagasabb értékkel Győr bír, itt 500-nál is több lakás épült a felmérés időpontjában, Egerben ez a szám 100 alatti volt. A lista alján Szolnok, Kaposvár és Érd található.

Az új lakások négyzetméter áraival is ugyanilyen helyen állunk, 8 nagyvárosban drágábbak az új ingatlanok, és 10-ben olcsóbbak mint Egerben. Itt Sopron vezeti a listát a maga 500 000 forint / négyzetméter körüli árával, és Szolnok az utolsó, ahol valamivel 300 000 forint / négyzetméter alatt alakulnak az átlagárak. Egerben egy új építésű lakás átlagos négyzetméter ára 400 000 forint fölött van, ez az érték kis híján Budapest 23. kerületével egyezik meg.

Ahogy azt még régebben írtuk, a be- és kiköltözők arányával viszonylag jól áll Eger, ez az érték az elmúlt 11 évet véve is pozitív tartományban van, a természetes fogyás miatt viszont lassú ütemben mégis csökken a város népességszáma. A tendencián az újonnan beköltözők számának növelésével lehetne javítani, ergo több új lakást kellene építeni hozzá, ez viszont számos kérdést vet fel. Egyrészt ma is tapasztaljuk, hogy a kisebb falvak rohamos tempóban üresednek, nem biztos, hogy hasznos erre a jelenségre ráerősíteni, másrészt kérdéses, hogy az újonnan betelepülők anyagi lehetőségei elégségesek-e az egri ingatlanárakhoz, hiszen ezek az emberek jellemzően Egertől olcsóbb területekről érkeznek.

A tárgyalt cikk ide kattintva olvasható el teljes egészében, a kezdőlapon látható képet pedig a Faiskola utcán épülő egyik társasháztól választottuk, az a hirdetés ide kattintva érhető el.