Skip to main content
Fejlesztés

Jelentős fejlesztési forrást kapott Eger

By 2018. október 13.One Comment

Még október 11-én mutatta egyik olvasónk, hogy 1 145 000 000 forintot kapott Eger az „infrastrukturális fejlesztéseinek támogatására” – akkor ez még csak a Magyar Közlönyben szerepelt és nem lehetett róla részleteket ismerni. Másik olvasónk hozzászólásban már ott is a panorámaliftre tippelt, neki lett igaza. Másnap a város is beszámolt (Heol itt, TV Eger itt) az összeg felhasználásáról, és valóban ebből az összegből tervezik meg többek között a várba vivő panorámaliftet is. Nézzük, mire futja még. A fejlesztésekről egy ideje már lehet hallani, most úgy néz ki, hogy lassan a megvalósulásuk is elkezdődik.

Déli iparterület infrastruktúra-fejlesztés

A legnagyobb összeg, 450 millió forint erre a célra megy el, a fejlesztés egy nagyszabású szennyvízberuházást takar. Ennek az előkészítése már zajlik, talán sejthető, hogy inkább gyakorlati haszna lesz, ha megvalósul, semmint esztétikai. Azon túl, hogy a beruház stabil alapokat ad a város ilyen jellegű működésének, meg kell említeni még egy fontos szösszenetet: lefedik az előülepítő medencéket. Ezek létezéséről viszonylag keveset elmélkedünk a hétköznapok során, viszont mellettük járva orrunkkal kétséget kizáróan érezhetjük az áldásos tevékenységüket. Város szélén vannak, így keveseket zavarnak, az M25-ös út viszont éppen mellettük csatlakozik Egerhez, így nem fog ártani, ha a városba érkezőket nem ezzel az élménnyel fogadjuk majd. Egyelőre nem világos, hogy ehhez a beruházáshoz kapcsolódik, de érdekes még Habis László nyilatkozata is, mely szerint „van olyan vállalkozás, amely 70 felsőfokú végzettségű műszaki embert fog alkalmazni a fejlesztések befejezése kapcsán” – legyen szó bármelyik elemről, ez mindenképp jól jön Egernek.

Termálvíz-szolgáltatás biztonságossá tétele

Ha van olyan elem, amire nem lehet rásütni a látványberuházás jelzőt, akkor ez az, nem fogjuk látni az eredményét, ahogyan abból sem sokat tapasztaltunk, hogy ehhez kapcsolódóan tavaly már fúratott egy új kutat a város mintegy 100 millió forintból. Erre a beruházásra a fürdők és a szállodák működése szempontjából van szükség, jó annak a szakembernek, aki ért ilyenekhez, kívülről csak annyit mondhatunk, hogy tegyék, amit tenni kell, hiszen annyit mi is felmérünk, hogy Eger életében elengedhetetlen a termálvíz stabil utánpótlása. Laikusan tesszük hozzá, hogy ez a fejlesztés hátha megalapozza egy új szálloda építését is, erre nagyon-nagy szüksége lenne a városnak.

Zárkándy-bástya felújítása

Évek óta lehet már hallani erről a tervről, ugye arról a bástyáról van szó, amit az Eger-Putnok vasútvonal egy jól irányzott mozdulattal levágott a várról még 1908-ban. A bástya földalatti összeköttetései szerencsére megmaradtak, a cél az lenne, hogy megállítsák a falak pusztulását, visszaépítsék, amit vissza lehet és a kazamata-rendszerből újra látogathatóvá tegyék a területet. Városképileg is meghatározó lesz a beruházás, elsődleges haszna viszont mégiscsak egy folyamatosan pusztuló értékünk megmentése. Arról egyelőre nincs információ, hogy a vármúzeum milyen attrakciót szán a későbbiekben ide.

Panorámalift építése

Ez a legizgalmasabb fejlesztés mind közül, egy új – nem találnánk ki, de panoráma! – lift építését takarja a Dobó István utca 30. szám alatti háztól indulva. Egy új attrakciónak szánják, és ilyen funkciójában is van igazság, ennél viszont lényegesebb, hogy egy új, akadálymentes bejárat születik vele a várba. A lift jelentősen formál majd a városképen, nem tudják ugyanis olyan pontra építeni, hogy a Dobó térről takarásban legyen, és ezzel ne látszódjon a minden turista által kötelezően elkészített, ikonikus fotón. A játék veszélyes, de ha sikerül, komoly üzenetet hordoz. Mivel menthetetlenül szem előtt lesz, ha rosszul sikerül a kivitelezés, nincs mit szépíteni, évtizedekre (évszázadokra?) elrontjuk vele a vár legelőnyösebb látképét. A tervezés és kivitelezés ezért hihetetlen szakértelmet kíván, őszintén reméljük, hogy jó kezekbe kerül a munka. Ha jól sikerül minden, és mantrázzuk, hogy jól fog sikerülni minden, akkor egy olyan előremutató üzenetet fogalmazunk meg Egerben, ami az egész országra is kihathat. Nálunk még az a felfogás tartja magát, hogy a régi épületeket gondosan be kell csomagolni és jelenlegi állapotukban kell megőrizni az örökkévalóságnak. Ez csak félig igaz, hiszen megőrizni valóban meg kell őket, de fel kell ismerni, hogy ha hasznosítani szeretnénk ezeket az értékeket, akkor azt a jelen kor elvárásainak megfelelve tudjuk csak megtenni. Egy épület, mely pusztán annyiról szól, hogy szépen meg lett őrizve az utókornak, önmagában egyre kevésbé és egyre kisebb rétegnek jelent vonzerőt. A modern vívmányok ezen segítenek, ügyesen párosítva hihetetlenül felértékelik az örökségeinket. Bízunk benne, hogy Eger pozitív példa lesz ilyen téren.

Szólj hozzá! One Comment

  • István szerint:

    Panorámalift…de a vasútállomás környékét 2050-re sem teszik rendbe….
    Ausztriából hazautazva, különösen olyan érzet fogja el az embert, mintha egy harmadik világbeli orszagban szálna le az ember…borzalmas.