Skip to main content
Fejlesztés

Nem gördülékeny a fapótlás Egerben

By 2018. november 1.One Comment

Október 31-én jelent meg egy cikk a Heol-on, az alábbi árulkodó felvezetéssel: „Az elmúlt napokban rengeteg egri felháborodott, mivel az Eszterházy téren fakivágási munkálatokat tapasztaltak.”

A felháborodás indokoltsága több tekintetben is megkérdőjelezhető, ám nem egyedi jelenség. Szokták mondani, hogy Magyarország a tízmillió szakember hazája, így nyilvánvaló, hogy a számítógép előtt ülő felháborodók a városi parkrendezéshez is jobban értenek mint azok a diplomás kertépítők, akiknek ez a munkájuk. Ezzel önmagában nincs is baj, egy város attól szép, hogy sokan vagyunk benne és sokfélék, bár azt azért a helyiek védelmében megjegyeznénk, hogy aligha „rengeteg” felháborodott egriről lehet szó, inkább csak egy kisebb, ám hangosabb rétegről.

Noha a hangosak szerint nem így működik a világ, azért mégis induljunk ki abból, hogy fákat nem poénból vágnak ki, hanem valamilyen indokoltságból. Ez az indok lehet a fa rossz állapota, de lehet városképi is. A legtöbb helyen aranyat érnek a fák, a Kossuth Lajos utcán, Klapka György utcán, Stadion utcán is csodát tesznek, de ott van még a személyes kedvencünk, a Fürdő utcai fasor is. Ritkább eset, ám előfordul, hogy olykor viszont rontanak a városképen, az Eszterházy tér északi fele történetesen pont ilyen. A sűrű növényzet itt eddig szinte teljesen kitakarta a háttérben álló Érseki palota erre néző épületszárnyát. A ház a belváros egyik legszebb épülete, régen még jobban lehetett látni, fotóról nézve olyan, mintha nem is Egerben lenne. A palotaszárny jelenlegi állapotában is egy büszkeségünk lehet, de ha felújítják, egy olyan érték fog születni, ami mindig is a miénk volt, csak soha nem tudtunk róla. Minden tekintetben indokolt, hogy fakivágással láthatóbbá teszik.

Ha a jelenlegi fakivágásokkal nem is érzünk problémát, az tény, hogy a város nem áll a helyzet magaslatán fapótlások tekintetében. Azzal önmagában nincs gond, ha valahonnan ki kell vágni egy, vagy több fát, ha viszont nem tudjuk pótolni ezeket máshol, már probléma. Jó ideje nem születnek impozáns fasorok Egerben, utódaink aligha fognak tudni úgy rácsodálkozni néhány városképre, mint ahogy most mi megtehetjük ezt, hogy régen milyen kopár volt egykéthárom ma már ligetes terület. Ez súlyos hiányosság. Persze alapos tanulmányt igényel a fásítás és nem lehet csak ész nélkül össze-vissza ültetgetni szerencsétlen növényeket, de laikusként mi nagyon hiányolunk egy szép fasort az új kerékpárút mellől a vasútállomás-Spar parkoló közötti szakaszról, és ugyanígy el tudnánk képzelni egy apró ligetes részt az Obi előtti kis zöldterületen is (itt ugyanakkor pacsi, hogy legalább a háttérben, a szintén új kerékpárút mentén legalább folytatták a meglévő fasort). Másik hiányosság, hogy a már újonnan ültetett fákat sem gondozza megfelelően a város, a legcsúnyább példa erre a Gárdonyi tér. A Centrum mellé anno 4 fát szántak, ebből mára 1, azaz egy darab maradt meg. Az ok lényegtelen, hogy kipusztultak, vagy kitörték őket erős 12 évesek, a városnak kötelessége lenne ezekre a fákra vigyázni, vagy ha már nem lehet megmenteni őket, akkor pótolni. Amíg ezen a téren nem érünk el látványos eredményeket, addig adott szintig a panaszkodókkal is egyet lehet érteni.

Szólj hozzá! One Comment

  • Szalontai Róbert szerint:

    A Spar melletti kerékpár útra egy kis térvilágítás is jó lenne…