Skip to main content
Közlekedés

Felmerült a 25-ös főút két sávra szűkítése Felnémeten

By 2018. november 15.6 hozzászólás

Szokásos kétheti látogatását tette november 13-án Habis László polgármester az FM7-nél, a beszélgetés ide kattintva hallgatható meg. Eger iránt érdeklődőknek ajánljuk a tartalmat, a kétheti riportok egyrészt hiánypótlóak a városban, másrészt a polgármester ezek alkalmával többnyire objektíven és reálisan válaszol a feltett kérdésekre, amire máig kuriózumként tekintünk.

Nem a tárgyhoz tartozik, de mindig megdobban a szívünk, amikor ahhoz hasonló élményben van részünk, mint a linkelt adásban, amikor a Dobó tér sérült köveinek állapotáról beszélt a város vezetője. Amikor felelős pozícióból nem rózsaszín felhős közhelyeket szór az érintett, hanem elismeri, hogy van probléma, tudnak róla, elmondja az okát, hogy mi történik most, és, hogy mi a távlati terv.

Már a témánkhoz tartozik, hogy a riportban elhangzott a 25-ös főút felnémeti szakaszának helyzete is. A négysávos út két szélső sávját évek óta parkolóként használják a közelben lakók, ezzel indokolatlanná téve a széles út meglétét. Erre a helyzetre kérdezett rá az egyik hallgató is, Habis László pedig elmondta, hogy az M25-ös átadása után tervben van ennek a szakasznak az újragondolása. Mi arra az elméleti lehetőségre kaptuk fel a fejünket, mely szerint leszűkítenék 2×1 sávosra ezt a részt, a megmaradt helyen pedig fákat ültetnének, alattuk parkolókat alakítanának ki.

Hangsúlyozva, hogy egyelőre egy mindenféle tervezetet és előkészítést nélkülöző puszta ötletről van csak szó, első hallásra nagyon támogatnánk az irányt.

A 25-ös főúttal némiképp hadilábon áll a város, több szakasza is Egerhez méltatlan külsővel leledzik – történetesen ilyen az érintett Egri úti rész is Felnémeten. A jóformán faltól-falig tartó út egy poros betontengerként jelenik meg a kis kertes házak között, bármelyik iparváros megirigyelne egy ilyen bevezető utat a gyáraihoz, Egerbe északról megérkezni rajta viszont már kevésbé örömteli élmény. Mindezek mellett külön bosszantó, hogy az út jelenlegi szélessége még valóban indokolatlan is. Elképzelhetetlenül pozitív beavatkozás lenne a városképben, ha a két szélső sávot egy fákkal megtört parkolósor váltaná. A játék nyertese elsősorban Eger egésze lenne, ám fontos megemlíteni az érintett házakat is, amik jelentős tehermentesítést kapnának a beruházástól. Pár napja panaszkodtunk, hogy az utóbbi időben nem létesült Egerben sehol sem egy impozáns fasor, vagy egy új, ligetes terület, hát itt lenne a tökéletes alkalom a hiányosság pótlására.

Hogy mihez kezdenek majd az Egri úttal, jó ideig titok marad. Várhatóan a tervezéshez is a már említett M25-ös befejezése után látnak hozzá, a kivitelezés így minden bizonnyal valamikor 2022 után kezdődhet el. Ennél korábban is várhatunk már azonban egy másik beavatkozást a szakaszon: belátható időn belül biztonságosabbá teszik a kerékpáros és gyalogos átkelést az Egri úton.

Szólj hozzá! 6 hozzászólás