Skip to main content
Kereskedelem

Újabb belvárosi éttermek kapnak téli teraszt

By 2018. november 19.

A tél közeledtével egyre több étterem előtt jelennek meg üvegfallal zárt téli teraszok. Az építmények minden esetben ideiglenesek, ahogy a szabályozás szól:

„a téliesített vendéglátó ipari előkertek kizárólag a téli szezonban, létesítésüktől számítva legfeljebb 180 napig üzemeltethetők.  A 180 nap lejáratát követően a téliesítést szolgáló épületszerkezeteket (pl: hőszigetelt tető, térelhatároló falszerkezetek, épített dobogó, mellvéd, korlát) kötelező elbontani! Nyári szezonban árnyékoló szerkezet létesíthető településképi engedély alapján.”

A zárt teraszok bár némiképp rontanak az érintett épületek külső megjelenésén, meglétükre mégis szükség van. A régi házakban működő vendéglátóhelyeink meghatározó része szűkös beltérrel rendelkezik, terasz nélkül jelentősen csökken ezek befogadóképessége, ezért a szezonalitás tompításáért városi érdek is engedélyezni nekik a teraszépítést. Másrészről, ha azt szeretnénk, hogy télen is maradjon valamennyi élet a belvárosban, akkor ahhoz kínálatot kell tudnunk mutatni. Ezek a teraszok nappal kevésbé dekoratívak, ám este kimondottan jól mutatnak, illetve bennük ülni is különleges élmény.

Az idei szezonban két újabb téli terasz érkezésére számíthatunk, egyik a Széchenyi utcai Trifla elé kerülne az elképzelés szerint, a másik pedig a Dobó utcai Palacsintavár elé. Mindkettőről mutatunk látványtervet, ahogy a forrásként használt dokumentumból kiderül, az „előkertek tervezett kialakítása összhangban áll a jóváhagyott elképzeléssel, utcaképi megjelenésük településképi szempontok szerint támogatható.”

Forrásként a Városimázs Bizottság november 19-i ülésének 7. tájékoztatóját használtuk.

Kapcsolódó letöltés:

Tájékoztató