Skip to main content
Fejlesztés

A megújuló vár tervei

By 2018. november 21.5 hozzászólás

Bizonyára ismert, hogy az Egri vár közelmúltban zárult fejlesztéseit hamarosan újabb beavatkozások követik majd. A munka volumene még nagyobbnak ígérkezik az első ütemtől, főleg, hogy most egyszerre két fejlesztési csomag elemei valósulnak majd meg. A „Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása” pályázat keretében 1,5 Mrd forintból épül tovább a múzeum, „Az Egri Vár és erődrendszer turisztikai fejlesztése” című beruházás pedig mintegy 4,8 Mrd forintot jelent még ezen összegen felül.

A Várprogramos csomag a következő épületeket, építményeket tartalmazza: „a D-i várfeljáró felújítása, D-i kapu-pénztár fogadóépület kialakítása. A Varkoch-kapubástya visszaépítése (tetőfedéssel) emelős kapufelvonóval, farkasveremmel. A Zászlódomb átalakítása, belsejében vetítőteremmel és a turistaforgalom kiszolgálását biztosító létesítményekkel. Az opciós tételek között szerepel még a Hyppolit-kapu és a D-i várfal kismértékű felújítása, az Ispotály-pince és a Börtönkiállítás átalakítása, valamint a Cipóosztó-ház felépítmény létrehozása.” Eredményes közbeszerzés esetén a munkák várhatóan 2019. első negyedévében kezdődhetnek meg.

A másik, nagyobb összegű csomag része a Zárkándy-bástya helyreállítása és visszaépítése, erre önmagában 309 millió forintot szánnak és 2019. végére el is készülhet a fejlesztés. A maradék 4,5 Mrd tartalma:

 • „A Provizori palota rekonstrukciója a Dézsma pince megóvásával,
 • A középkori székesegyház részleges rekonstrukciója és környezetének megújítása,
 • A vár északi bástya-rendszerének (Föld-bástya, Tömlöc-bástya, Sándor-bástya), valamint a Gótikus palota rekonstrukciója,
 • Az un. képtár és igazgatósági épületek külső homlokzati felújítása. A képtár épület tetőfedésének cseréje és az emeleti szint átalakítása,
 • Az épületek környezetének, valamint az alsó- és felső várudvarok teljeskörű felújítása,
 • A Legányi úti telephelyen egy kőtár-raktár létrehozása tervezett a meglévő épület átalakításával,
 • A Városfal felújítása”

A székesegyház részleges rekonstrukciójában némiképp csalódtunk, eddig azt hittük ugyanis, hogy egy egészen jelentős részt visszaépítenek majd az épület első homlokzatából. Lelkesen nézegettük Sári Lajos rajzait és örömködtünk, hogy milyen izgalmas látvány lesz majd ez a városból, a tervekről kiderült viszont, hogy ennél jóval kisebb beavatkozásra készülnek. Ez persze csak személyes csalódás, a fejlesztés értékéből mit sem von le. A látványterveket nézegetve és a leírást böngészve kitűnik, hogy hihetetlen értékekkel gazdagodik hamarosan a vár, pár év elteltével rá sem fogunk ismerni a múzeum néhány részére. A munkákat 2021-ben tervezik befejezni.

Forrásként a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság november 19-i ülésének 7. tájékoztatóját használtuk, érdeklődőknek ez letölthető a cikk végén.

Kapcsolódó letöltés:

Tájékoztató

Szólj hozzá! 5 hozzászólás

 • Sári Lajos szerint:

  Örömteliek ezek a várható rekonstrukciós munkák!
  Viszont már előre prognosztizálva is nagy vesztesége mind városnak, mind a várnak, hogy az egykori székesegyház homlokzati rekonstrukciójának keretében (remélhetőleg csak most még!) nem tervezik a monumentális tornyoknak visszaépítését…, vagy belül könnyitett szerkezetű, de kívül korhű elemekkel burkolt imitációjának megvalósítását!
  Az imént visszaépitést említettem… Igen! Ugyanis a tornyok „képét”, méretét(magasságát) illetően bőségesen állnak rendelkezésre korabeli metszetek, a kőtárban falazati elemek, töredékek…, melyek alapján szinte épitészettörténeti hűséggel rekonstruálhatók lennének!
  A fentebb emlitett veszteség?!
  Bármiféle „irritáló” szándék nélkül: nagyobb veszteség, mint a Vár előterében a városképi szempontból jelentős keleties hangulatot idéző monumentális Nagy-Zsinagóga ’60-as évek végi „eszement” lerombolása volt!
  Ugyanis a székesegyház tornyai a város egyik legmagasabb belterületi pontján rövid időn belül a város egyik jelképévé lennének!
  Mondhatni, hogy látványát tekintve a Vár, a Bazilika, a Líceum mellett a város egyik „védjegye” lehetne az egykor minimum 35-40 méter magasságú toronypár!
  Talán nem szerénytelenség azt nyilvánítanom, hogy amennyiben van – esetleg még más fórumon is! – több a fent leirtakat támogató vélemény, úgy érdemes lenne azokat a város döntéshozói és a Vármúzeum Igazgatósága felé továbbítani! Vállalható lenne a „lobbizás” a megvalósítás érdekében!

  A város érdekében!!!

  Viva Eger!!!

  /T.Szerk.! Itt köszönöm jelen cikknek a korábbi írásommal és látványrajzaimmal történt „megtámogatását”!
  Gondolatébresztőként a fenti jelen írásom Fb.kommentek közötti megjelenítésétől sem zárkózom el!
  Üdvözlettel!
  Sári Lajos/

 • Gábor szerint:

  Ez nagyon kevés felújítás, a diósgyőri vár 11 milliárdot kapott lesz vízes árok rendszerre rajta hidak, kirányék kertje, sokkal imponzásabb mint az egri vár… ettől félek, hogy a turisztikai súlypont már Miskolcra fog átkerülni.

 • Nemes János szerint:

  11 milliárd, és telenyomták betonnal. Nem fogok elmenni Diósgyőrbe, mert elveszítette vár jellegét. 11 milliárdért vehettünk volna egy komplett várat UK-ban, és helikopterrel ide is hozták volna. Szóval a nagy pénzek elköltése mögött én egyfajta túlárazást látok, és sokszor elégtelen szakmai szemeket.
  Itt Egerben is át kell gondolni, hogy egy betonrengeteget hoznak létre, vagy egy emberi szemnek is tetszetős valamit.
  Írtam az egri várról kettő könyvet, noha a nagyközönség kevésbé ismeri: Egri harangok, és a másik Eger veszedelme.
  Ajánlom Önöknek olvasásra.

 • Király Katalin szerint:

  Nagyon sajnálom, hogy a gótikus székesegyház nem épül újjá a várban!
  Milyen látványos lenne az egész, és ettől megváltozna Eger város képe is.