Skip to main content

A 25 éves „Virágos Magyarország környezetszépítő verseny” jubileumi díját kapta Eger. A napokban Nagykőrösön tartott díjátadó ünnepségen városunk nevében Gál Judit önkormányzati képviselő asszony vette át az oklevelet, melyen a következő áll: „A Magyar Turisztikai Ügynökség Eger MJV Önkormányzatát az elmúlt 25 évben nyújtott kimagasló teljesítményéért a Virágos Magyarországért verseny jubileumi díjával jutalmazza.”

Eger Önkormányzata több mint 25 éve szervez helyi virágosítási versenyt, így már a 2018-ban  negyedszázados, országos kezdeményezést megelőzően is összefogott a városban tevékenykedő civil szervezetekkel, kertbarátokkal, városszépítőkkel, lakóközösségekkel, intézményekkel és vállalkozásokkal. A virágosítási verseny fő célkitűzése az elmúlt két és fél évtized során nem változott: a kulturált, környezetbarát és vendégváró Eger üzenetének gyakorlati megjelenítése, a helyi életminőség és a vonzó városkép kialakítása a közterek, utcák, intézmények virágosításával, a zöldfelületek méltó ápolásával.

Eger 2006-ban első lett a hazai vetélkedésben, így résztvevője lehetett a 2007. évi Európai Környezetszépítő versenynek (Entente Florale Europe), ahol aranyérmes helyezést ért el. A nemzetközi zsűri nagyra értékelte azt a módszert, ahogy Eger Önkormányzata a város polgáraival, civil szervezeteivel és vállalkozóival együttműködött az épített, természetes és a történelmi örökség megőrzésében.

A Virágos Magarország környezetszépítő versenyre az elmúlt évtizedekben csaknem 7000 település nevezett, míg a jubileumi, 25. kiírására összesen 324-en adták be jelentkezésüket. Közülük Szolnok, Nagykőrös, Csemő és Dozmat nyerte el a kategóriánkénti fődíjakat. A szervező Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a jeles évforduló alkalmából minden pályázó településnek facsemetét, egy oszlopos gyertyánt ajándékozott. Az őshonos parkfa karakteres formájú, az ország valamennyi településén telepíthető.

A kerek évforduló alkalmából „Jubileumi díjat” vehettek át az „Arany Rózsa” díjas települések közül legjobban teljesítők: Székesfehérvár, Eger, Balatongyörök és Hidvégardó.

A fentieken túl az MTÜ internetes szavazásán, melyet az ügynökség a 25., jubileumi év kapcsán indított, a „Legvirágosabb Úti Cél” díjat Eger nyerte el a maga kategóriájában. Ez is megerősíti a szállásfoglalási adatok alapján összeállított toplistákat: Egerbe évek óta egyre szívesebben utaznak a turisták, s a város különösen népszerű, kedvelt és vonzó úti cél. Eger olyan város, melyet nem csak szívesen keresnek fel a vendégek, de olyan pozitív élményekkel is távoznak innen, amely szavazásra, Eger támogatására sarkallja őket egy ilyen országos voksoláson.