Skip to main content
Közlekedés

Balesetveszélyesek Eger új csillagai

By 2018. december 21.One Comment

Idén októberben avatták fel az Egri Csillagok Sétánya első díszkövét. A csillagok száma mostanra már kettőre nőtt, Kovács Kati után olimpiai bajnok vízilabdázók neveit is emlék őrzi.

A sétánnyal meglehetősen ellenséges a viszonyunk. Az ötlet nagyon jó, hogy állítsunk emléket és tisztelegjünk Eger híres emberei előtt, és még a csillag szimbólummal is egyetértünk, hiszen azért van némi köze a városunknak a csillagokhoz. Amíg gondolat szintjén létezett csak a sétány, vártuk is a megszületését. Aztán ez a lelkesedés gyorsan alábbhagyott, ahogy megláttuk az első díszkövet. A megvalósítás szép és igényes lett, viszont kb. annyi kreativitást tükröz, hogy azt akár mi is kitalálhattuk volna, a hollywoodi csillagok mását sikerült megalkotni. Nagyon haragszunk minden, máshonnan átvett jelképre, ezeknek olyan hangulatuk van, mint amikor egy bájos 150 lélekszámú balkáni falu kocsmájában felhőkarcolós képekkel díszítenek, és onnantól ők már New York lettek. Fájt a szívünk, amikor sárgák lettek a taxik Budapesten, amikor a Deák térre felállították az óriáskereket, aztán fájt a szívünk, amikor megláttuk a mi csillagainkat is az Érsek utcán. Ezek olyan jelképek, amiket tőlünk nagyságrendekkel ismertebb világok régen kitaláltak és sikerrel használnak, nagyon kellemetlen, amikor a magunk módján lemásoljuk tőlük.

Nem szeretjük, hogy Eger saját ötlet híján Hollywood szeretne lenni, de mit lehessen tenni, legalább ártani nem ártanak a díszkövek – gondoltuk. Alig két hónap telt el az első csillag kihelyezése óta, és jött, amire senki nem számított korábban: a tél. És tádámm, már ártanak is a kövek. Kiderült, hogy a csillagok tükörsima felülete egy egynégyzetméteres jégpályává változik a ráfolyó hóolvadéktól. A belvárosi rehabilitáció egyik fő haszna az akadálymentesítés volt, olyan közvetett módon is, hogy lecserélték a Dobó tér évek alatt simára koptatott és emiatt télen csúszóssá váló köveit. A probléma megoldódott, az élet unalmas lett, kellett valami izgalom újra.

A csillagok veszélyére jelenleg rendkívülimód esztétikus narancssárga műanyag oszlopok figyelmeztetnek. Izgatottan várjuk, hogy hogyan kezeli a problémát a város. Felszedik ezeket a csodákat, hogy újragondolják a megvalósításukat, vagy pedig vesznek még csomó ilyen oszlopot, hogy jusson minden csillagra belőle egy – a számuk évente kettővel fog nőni a tervek szerint.

Szólj hozzá! One Comment

  • Laszlo Muranyi szerint:

    Sterne von Eger, als Agria. Einen ganz Exclusiewe ort soll haben, in dem stadt Eger. I lowe Agria. Hungarian great Award stay in Agria Awnew.