Skip to main content
Szabadidő

Átneveznék az Érsekkertet

By 2019. január 18.

Igencsak meglepő előterjesztésről dönt január 21-én a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság, a téma ugyanis nem kisebb mint az Érsekkert átnevezése. Ha ez így még nem lenne elég meghökkentő, mutatjuk a javasolt nevet is: „Szmrecsányi Lajos-kert (Érsekkert)”. És ez nem vicc.

Közterület elnevezést bárki kezdeményezhet, az ötletet aztán legalább három, nyelvész vagy történész szakértő véleményezi. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mi is kezdeményezhetjük például a Dobó tér átnevezését Cékei Zsófia térre, mondván, szerintünk jobb ötlet Dobó helyett inkább Dobó anyjáról elnevezni a főteret. A szakértők megvizsgálják a javaslatunkat, és döntenek róla. Most is ez történik, annyi különbséggel, hogy a javaslatot maga Dr. Ternyák Csaba érsek úr tette.

Szmrecsányi Lajos érdeme, hogy 1919. február 25-én Eger városának adományozta az érsekség tulajdonába tartozó Érsekkertet. Ez nem kis dolog, Szmrecsányi Lajos valóban egy fontos személy Eger történelmében. Az átnevezés viszont ezzel együtt is az utóbbi idők legrosszabb ötlete a városban.

Kezdve azzal, hogy történelmileg sem indokolt a névcsere. Ahogy az előterjesztésben is írják, az Érsekkert történetében egészen sokan szerepelnek: „A püspöki díszkertet Erdődy Gábor püspök vadaskertjéből létesítette Barkóczy Ferenc püspök. (…) Eszterházy Károly püspök 1769-ben kőkerítéssel vetette körbe, majd Pyrker János érsek 1841-ben javíttatta a kertfalat. ” Ebből kiindulva az Erdődy-kert, a Barkóczy-kert és az Eszterházy-kert is indokoltabb lenne, hiszen, ha ők nincsenek, Érsekkert sincs. Az Érsekkert elnevezés amellett, hogy jól cseng, jelenleg egyben le is fedi a park történelmét.

Aztán tovább megyünk, hogy nincs ember, aki Szmrecsányi Lajos-kertként nevezné majd az Érsekkertet. Tavaly szeptemberben írtuk, hogy Szent József parkká keresztelik át a Dr. Agyagási Dezső gyógyparkot, mondván, a hivatalos név helyett mindenki a forrásról emlegette a parkot, legyen hát akkor hivatalosan Szent József a neve. Most az ellenkezőjére készülnek, egy olyan parkot neveznének át Szmrecsányi Lajos-kertté, amit mindenki Érsekkertnek hív. Valószínűleg a városnál is érzik, hogy ez így és ebben a formában nem életszerű, a hivatalos névben így továbbra is szerepelne zárójelben az Érsekkert. Tehát, ahogy a bejegyzés elején írtuk: Szmrecsányi Lajos-kert (Érsekkert). Hogy ez így miért jó, rejtély. Szmrecsányi Lajoshoz sem méltó, az Érsekkert nevet is elrontják vele, plusz felesleges bonyodalmakat generálnak.

Szmrecsányi Lajos kaphat szobrot a parkban, a Múzsák ligete mintájára nevezhetnek el róla egy kertrészt, akár még a legimpozánsabbat, a szökőkút környékét is, de, hogy az egész park ezt a nevet viselje, az elmondhatatlanul rossz ötlet. Izgatottan várjuk a város döntését az előterjesztésről.

Kapcsolódó dokumentum

Előterjesztés