Skip to main content
Szabadidő

Átlagon felül az álláskeresők száma Egerben

By 2019. január 30.

A Napi.hu tett közzé egy elemzést Magyarország álláskeresőinek statisztikájáról, a cikkben külön kitérve a nagyvárosok adataira is.

Ebben a csoportban a 2018 decemberében „nyilvántartott álláskeresők a munkavállalási korú népesség %-ában” országos átlagban 2,99%-on állt. Eger ennél magasabb értéket, 3,5%-ot tudott felmutatni ugyanebben az időszakban, ez egyébként 1 252 fő nyilvántartott álláskeresőt jelent. Külön ront a helyzeten, hogy a vizsgált 24 településből mindössze 7-en vannak, akik a miénknél magasabb arányban küzdenek a munkanélküliekkel, míg a maradék 16 nagyváros sorra jobb eredmélnyeket ért el.

Kép forrás: Napi.hu

Kevéssé impozáns helyzetünk elsősorban Eger országon belüli elhelyezkedésre vezethető vissza, és akkor még csak a nagyvárosokról beszéltünk, a megyei adatok nyilván ennél is rosszabbak. Régiónkban a kakukktojás Nyíregyháza (2,95%) kivételével minden nagyváros Eger mögött búslakodik, Miskolc 4,29%-kal küzd, míg Salgótarján a maga 7,84%-ával országos sereghajtónak számít. Délre tekintve sem rózsás a helyzet, Kecskemét 3%-on, Békéscsaba 3,55%-on, Szolnok 4,11%-on, Debrecen pedig 4,46%-on áll, bár itt már megjelenik legalább egy Szeged mentőövként a 2,21%-os értékével. A nyugati országrészből is többen állnak 3% fölött, Egernél viszont csak Dunaújvárosnak és Nagykanizsának sikerült rosszabb arányt összehoznia. Az országos győztes Sopron, itt 0,92% az álláskeresők aránya, ez mindössze 361 főt jelent, akik talán még ismerik is egymást, amilyen kevesen vannak.