Skip to main content
Szabadidő

Megszavazták az Érsekkert átnevezését

By 2019. január 31.

A január 31-i közgyűlés egyik legizgalmasabb kérdése az Érsekkert átnevezése volt, a felvetésről itt írtunk még korábban. A közgyűlés végül 11 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta az előterjesztést. Az Érsekkert hivatalosan Szmrecsányi Lajos-kert (Érsekkert) lett.

Az átnevezés indokoltsága erősen megkérdőjelezhető, hivatkozott cikkünkben is kifejtettük a legfontosabbat ellenérveket. Az ellenzék szintén felsorakoztatta ezeket a közgyűlésen, ám értékelhető válasz nem érkezett a felvetésekre, a hatalmon lévő párt oldalán mindössze annyiba kapaszkodtak, hogy az átnevezéssel tisztelgünk Szmrecsányi Lajos előtt, akinek a nevét meg kell ismernie az egrieknek. Ezt az elképzelést senki nem támadta, az ellenvetések arról szóltak, hogy ennek a tiszteletadásnak nem az a megfelelő módja, hogy átnevezzük Eger legnagyobb és legismertebb parkját Szmrecsányi Lajos-kert (Érsekkert)-re. A közgyűlésen világos volt, hogy nincsen valódi kérdés, az átnevezést kezdeményező Dr. Ternyák Csaba érsek úr mellett aligha vannak sokan a városban, akik szívesen adnák ezt a nevet az Érsekkertnek, és ugyanígy az is feltételezhető, hogy ha nem az érsek úr adta volna az ötletet az átkeresztelésre, akkor nem váltott volna végül nevet a park.

A közgyűlésen meghozott döntés viszont érdekes gondolatokat vet fel Eger vezetéséről. A képviselők olyanok, amilyenek, ha ők jól érzik magukat a szerepükben, hát tegyék. A városnak szerencsére kevés kárt tudnak okozni egyedül, ha rossz irányba mennek, cserében az is igaz, hogy akkor sem tudnak sajnos sok jót tenni önmagukban, amikor egyébként jó gondolataik akadnak. A polgármester már egy nehezebb kérdés. Habis Lászlót alapvetően egy realitások talaján álló embernek gondoljuk, akin őszintén meglepődnénk, ha kiderülne róla, hogy valóban jó ötletnek tartotta a Szmrecsányi Lajos-kert (Érsekkert) elnevezést adni a parknak. Ha nincs így, és inkább Dr. Ternyák Csaba érsek úr személyének szólt az átnevezés támogatása, akkor az a megdöbbentő, hogy adott kérdésekben mennyire súlytalan tud lenni a polgármesterünk. Ha ezt az esetet tapasztaltuk meg a mai napon, akkor félelmetes belegondolni, hogy mennyire kiszolgáltatott a városunk. Nem tudhatjuk, hogy az érsek úrnak mi lesz a következő ötlete, vagy mikor jön valaki erősebb ember, aki kedvére alakíthatja Egert. Belegondolva, fene tudja, hogy a kettő közül melyik eset a rosszabb. Az mindenesetre biztos, hogy tanulságos döntést hozott ma a város, élén az egész elszenvedőjével, az Érsekkerttel. Pardon, a Szmrecsányi Lajos-kert (Érsekkert)-tel.