Skip to main content
Fejlesztés

A Nemzeti Vízilabda és Úszóközpont tervei

By 2019. február 8.

A Fürdőnegyed alighanem Eger legdinamikusabban fejlődő városrésze, amióta 2000-ben átadták itt a Bitskey Aladár uszodát, lényegében folyamatosan épül, vagy megújul valami a területen. Fejlesztett a Termálfürdő, a Török fürdő, a kórház, új szálloda-, közpark- és benne irodaház épült, tavaly átadták a Bárány uszodát, a jövőre nézve pedig tervben van még a Petőfi tér rehabilitációja, továbbá egy új parkolóház, egy edzőközpont és egy szálloda létesítése is, utóbbiak a Nemzeti Vízilabda és Úszóközponthoz kapcsolódva.

A munka lassan, de biztosan halad, jelenleg a végső szakmai véleményezési szakasz előtt állunk. A Városi Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság február 13-i ülésének anyagai közül a 10. rendelettervezet a beruházás tervei közül is mutat párat, ezt használtuk most forrásként. Érdeklődők a bejegyzés végén letölthetik a teljes dokumentumot.

Na de, mi épül pontosan? A jelenlegi munka összesen három elemből, és két épületből áll. Ahogy a bevezetőben szerepelt, épül egy edzőközpont, egy sportszálloda, illetve ezekhez kapcsolódva egy parkolóház – ez még nem a nagy, 250 férőhelyes Kertész utcai, hanem egy másik, jelentősen kisebb, alig 21 állásos a Bitskey uszoda tövében.

Edzőközpont

Az edzőközpont leglényegesebb eleme egy új, verseny- és tanmedencét magában foglaló fedett uszoda, tulajdonképpen a Bitskey uszoda x 2, annyi különbséggel, hogy ez építészetileg kevésbé lesz izgalmas. „A tervezési program szerint egy 50 méteres, 10 pályás úszómedence és tanmedence létesül a hozzá tartozó kiszolgáló egységekkel (öltözők, szertárak, gépészeti helyiségek, irodák) lelátókkal, közönség kiszolgáló helyiségekkel. A 10 pályás úszómedence ugyan úgy zárt és fedett, mint a Bitskey Aladár uszoda. A nagyobb tömegű és léptékű épületrész a Gólya utca felőli telekrészre kerül. Egyrészt azért, mert a környező épületek ott magasabbak, háromemeletesek. A lakótelepi karakter kevésbé igényel műemléki környezeti igazodást. Másrészt a 10 pályás úszómedence hátrányos kompromisszumok nélkül ezen a telekrészen kedvezőbben helyezhető el. Délre is és keletre is biztosítható a közvetlen kapcsolat, átjárhatóság a Bárány uszoda felé nyitott szabadtéri formában és a közterület feletti átépítéssel a Bitskey Aladár uszoda felé zártan. Az Edzőközpont főbejárata a Petőfi tér felől elképzelt, a tágasság, a kedvező légtérarány megőrzése érdekében.” Ez készül:

 • 10 pályás, 50 m-es úszómedence mozgatható végfallal,
 • tanmedence
 • öltözők (csoportos, csapat, családi, akadálymentes, versenybírói)
 • szertárak és egyéb kiszolgáló helyiségek
 • medence- és épületgépészet, villamos helyiségek
 • irodák (adminisztráció és edzők)
 • sportorvosi szoba, sportélettani labor
 • lelátók (fix kb. 600 fh; mobil és ideiglenes kapacitással)
 • közönség kiszolgáló helyiségek (büfé, mosdó, ruhatár)

Sportszálloda + parkolóház

„A sportszálló 80 szobát, konferenciatermet és klubhelyiséget fogad be. Az Edzőközpont ezen része a Frank Tivadar utca északi végéhez, a Szarvas térhez kerül. A létesítményhez kapcsolódóan a Bitskey Uszodától északra eső ingatlanon VIP és akadálymentes 21 állásos parkoló épül az emeleti szinten tornateremmel. Ez az épületrész teremti meg az Edzőközpont mindkét része és a fedett uszoda közötti zárt átjárhatóságot.”

 • 80 vendégszoba, 3*+ mérettel és felszereltséggel
 • reggeliző melegítőkonyhával
 • konferenciaterem kb. 30 főre
 • klubhelyiség
 • épületgépészeti és villamos helyiségek, – egyéb kiszolgáló helyiségek

Kapcsolódó dokumentumok

Rendelettervezet (19MB!) Alátámasztó munkarész (12MB!)