Skip to main content

Öt új elektromos gépjármű-töltőpont műszaki átadás-átvétele történt meg Egerben, 2019. januárjában. A napokban beüzemelt eszközöket a Jedlik Ányos Terv „Elektromos töltőállomás alprogramja” keretében szereztük be, Eger Önkormányzata ezzel újabb, nagy lépést tett a környezettudatosabb egri hétköznapokért, a 21. századi Eger építéséért.

Egy olyan, völgyben elhelyezkedő városban, mint Eger csaknem a legnagyobb környezetszennyező forrás a közlekedés. Nem mindegy tehát, hogy az önkormányzat segíti-e a terület átalakítását, intézkedéseivel, döntéseivel ösztönzi-e az autósokat arra, hogy bátran váltsanak elektromos autóra. A célunk az, hogy segítsük az egrieket az elektromos technológia használatára, valamint az alternatív közlekedési módok, a közösségi közlekedés igénybe vételére, a kerékpáros közlekedésre és a gyaloglásra.

Az autós közlekedés kapcsán a legfontosabb az, hogy a lakosság környezettudatosan válasszon járműveket, Eger Önkormányzatának pedig a feltételrendszerek kiépítésében van felelőssége, fontos szerepe.

A város Éghajlatváltozási Stratégiája megfogalmazza, hogy a legfontosabb célkitűzés a település CO2 kibocsátásának csökkentése, az energiafelhasználásának racionalizálása, a környezeti elemek védelme, a környezettudatos gondolkodás és üzemelés erősítése, illetve mindezekkel együtt a fenntarthatósággal összeegyeztethető gazdasági növekedés és munkahelyteremtés. Eger élhető és szerethető otthon, s emellett vonzó város, kiemelt turisztikai célpont, ezért is fontos az, hogy a 21. századi megoldásokat minél szélesebb körben elérhetővé tegyük, biztosítsuk a városban.

A beruházás a Nemzetgazdasági Minisztérium (mai nevén Innovációs és Technológiai Minisztérium) által meghirdetett „Jedlik Ányos Terv Elektromos töltőállomás alprogram helyi önkormányzatok részére” pályázat keretében valósult meg. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a GZR-T-Ö-2016-0047 azonosító számú pályázaton támogatást nyert 5 db elektromos töltőpont telepítésére, melynek során 12.380 eFt összegű támogatást hagyott jóvá a kiíró hatóság. Önkormányzatunk további 5.000 eFt önerőt vállalt a teljes program megvalósításához. Az 5 db új Ensto gyártmányú elektromos töltőpontnál összesen 10 db gépjármű egyidejű töltésére nyílik lehetőség, hiszen minden töltőállomás 2 db 22 kW teljesítményű gyorstöltőt (AC töltő) tartalmaz, mely Type2 csatlakozó típusú töltőfejjel rendelkezik. A töltőfejek mellett kialakított parkolóhelyeken kizárólag e-autók várakozhatnak, azok is csak a töltés idejére.

Az elektromos autótöltő segítségével az összes, jelenleg forgalomban lévő autó feltölthető 2-6 óra alatt a megfelelő töltőkábel használatával. Az új töltőpontok az alábbi helyszíneken találhatóak:

  • Klapka Gy. u. 5. sz. előtt
  • Hadnagy utca – Mocsáry Lajos utca kereszteződésénél
  • Kacsapart utcai (Domus) parkoló (Bródy Sándor – Városfal utca kereszteződésénél)
  • Knézich Károly utca (Tűzoltó tér felőli északi szakasz)
  • Kallómalom utca 62. és 68. szám között

A töltők Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonát képezik. A projekt megvalósítására kiírt pályázatot a Nemzeti Közművek (azon belül is az NKM Mobilitás Kft.) nyerte, mely cég nem csak a töltőpontok telepítését, de 5 éven keresztül történő üzemeltetését is vállalta. Használatuk 7/24 folyamatosan biztosított és a jelenleg működő üzemeltetési formában a város és a vállalkozó díjmentességet biztosít az elektromos járművek közterületi parkolása és töltése kapcsán.

Az NKM Mobilitás Kft. új töltőpontjain a kábel csatlakoztatása után már nem automatikus a töltés, az az NKM TöltőPont applikációból kezdeményezhető. Ennek segítségével az ügyfelek nyomon tudják követni a töltéseket, és az elindított töltést is csak maguk tudják majd leállítani. Az applikációból kezdeményezhető töltés a budapesti KÖKI bevásárlóközpontban és a budaörsi Decathlon parkolóban található kutakon már sikeresen működik. Emellett hamarosan RFID kártyás azonosítást is elérhetővé tesz a társaság, amellyel a töltők indításához és leállításához az applikációban történő regisztráció után már a telefont sem kell majd elővenni.

Hiba esetén a Mobiliti ügyfélszolgálata éjjel-nappal hívható (+36/62-56-57-58), egyéb esetben pedig a help@mobiliti.hu e-mail címen fogadják a kérdéseket/észrevételeket.

Fotó: Nemes Róbert