Skip to main content
Kereskedelem

Egerben drágulnak második leggyorsabban a panellakások

By 2019. február 20.

Idén év elején említettük, hogy a megyeszékhelyek között olcsóbbnak számítanak az egri lakótelepek. A cikkben megjegyeztük azonban, hogy ez várhatóan nem marad így sokáig, hiszen Eger egyike annak a három nagyvárosnak, ahol 75 százalékot elérő, vagy azt meghaladó növekedést mértek a lakótelepi lakások áraiban. Az országos átlag a megyeszékhelyek körében 60%.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép elemzéseiből most már azt is látjuk, hogy kikkel vezetjük a sort: az élen Tatabánya áll, míg utánunk Kecskemét következik – ez a három nagyváros lépte át a 75%-os drágulási küszöböt.

Forrás: OTP Lakóingatlan Értéktérkép

Korábban azt is leírtuk, hogy ha nem csak a panellakásokat nézzük, hanem minden lakóingatlan árváltozását vesszük, akkor Eger szintén az 5 legnagyobb ütemben dráguló megyeszékhely közé tartozik.

Városunk átlagárai a 2018. I.-IX. időszakra nézve a nagyvárosok körében a középmezőnyt jelentik. Drága városnak számítunk, de nem a legdrágábbak közé tartozunk, konkretizálva 7 megyeszékhelyen magasabbak a négyzetméterárak és 10-ben olcsóbbak mint Egerben. Minden méretű magyar várost bevéve a mintába, nyilván aránytalanul magasak az egri árak, de egy ilyen összehasonlításnak talán kevesebb értelme lenne. Az adatokat látva elmondható, hogy – persze a megtakarítás nagyságától függően – de erősen sürgeti az idő az Egerben lakást vásárolni szándékozókat. Ha marad a drágulás üteme, akkor Eger belátható időn belül a „drágább” megyeszékhelyek csoportjából átlép a „legdrágábbak” mezőnyébe. Akinek jelenleg van elegendő megtakarítása, neki érdemes ezt ingatlanba fektetnie, hiszen, ha Egerben szeretne élni, akkor ezt később csak még drágábban teheti majd meg, ha pedig nem szeretne, vagy már itt él, akkor a befektetése jó eséllyel megtérül.