Skip to main content

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszer keretében megjelent „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” (TOP-6.4.1-15) című felhívásra, amelynek során az „Eger, Malom út fenntartható városi közlekedésfejlesztése ” (TOP-6.4.1-15-EG1-2016-00002) című projekt megvalósításához bruttó 72 000 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Az önkormányzat az egri parkoló kapacitás és a kerékpárút-hálózat bővítését célzó beruházási program megvalósításához mintegy egymillió Ft-os kiegészítő forrást biztosított, saját erőből.

A projekt célkitűzése egy olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztés megvalósítása volt, amely hozzájárul az élhető városi környezet kialakításához és a városi mobilitás fenntarthatóbbá tételét szolgálja.

Mindezek érdekében, a TOP forrás felhasználásával a Malom utcában korszerűsítettük a parkolási rendszert, így a vízelvezetési munkálatokkal is együtt járó beruházás eredményeként létrejött egy 758 m2-es, aszfaltozott burkolatú, ingyenesen használható parkoló, amely összesen cca. 60 személygépkocsi befogadására alkalmas. Az esélyegyenlőségi szempontokat is figyelembe véve 2 db akadálymentesített várakozóhelyet alakított ki az egri kivitelező cég. Fontos, hogy innen Eger történelmi belvárosa és a kórház mintegy 10 perces sétával elérhető. A fejlesztéshez kapcsolódóan kerékpártárolókat telepítettünk, valamint felújítottuk a parkolóhoz kapcsolódó járdafelület egy részét. Mindezeken túlmenően a beruházás során összesen 710 m hosszban felfestett, új kerékpárút jött létre, amely bekapcsolódik az egri kerékpárút-hálózatba. A felfestés érintette a Malom utat, a Malomárok utcát és a Ráckapu teret is: a különböző közterületi fejlesztésekhez kapcsolódóan tehát folyamatosan bővül a bringaút-hálózatunk.

A projekt eredményeként megteremtettük annak a feltételeit, hogy még többen választhassák fő közlekedési eszközként a gyalogos- és kerékpáros, vagy a közösségi közlekedési formát. Ennek folyományaként mérséklődhet az Eger központi területein áthaladó gépjárműforgalom, s ezzel a CO2 kibocsátás mértéke is. A projekt keretében a gyalogos- és kerékpáros közlekedést népszerűsítő, közlekedésbiztonsági célú szemléletformáló kampányt is megvalósítunk.

A beruházás műszaki átadása 2019. február 22-én megtörtént, így a forgalomba helyezési eljárás megindulhat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében valósulhat meg.