Skip to main content
Szabadidő

1968-as légifelvétel a Lajosvárosról

By 2019. március 9.

Régóta törzsvendégnek számítunk a fentrol.hu archív légifelvételeket gyűjtő oldalon, az ország minden általunk is ismert pontjáról kismillió fényképet böngésztünk már át rajta. Nyilván az egri képek a kedvenceink, ezért is örültünk nagyon, amikor februárban újabb felvételek kerültek fel a városról, ráadásul minden eddiginél régebbről, 1968-ból.

A frissítéssel csak a Lajosváros múltja vált láthatóvá, de ez is bőven rejt izgalmakat, hiszen az elmúlt 51 év alatt lényegében egy új város épült erre a területre. A tárgyalt kép ide kattintva érhető el, érdeklődőknek igazi csemege.

Többemeletes társasház ekkor még csak a mai Szilágyi Erzsébet Gimnázium kollégiumánál volt a négysávos út mellett, ami akkor még kétsávos volt. A kollégiummal szemközti területen kertes házak sorakoztak, a Kárpát utcai lakótelep helyén hátsókertek értek össze, a Szilágyi gimnázium helye pedig még csak nem is körvonalazódott, ott veteményeskertek húzódtak. A Volántelep már állt, az M25-ös csatlakozását viszont csak nagyjából lehet belőni, arról a környékről a vasúti sín az egyetlen, ami fix.

Kapcsolódó hivatkozás:

Légifelvétel