Skip to main content

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A „FELSŐVÁROS CSILLAGAI – KÖZÖSEN A KÖZÖSSÉGÉRT” CÍMŰ, TOP-6.9.2-16-EG1-2017-00001 AZONOSÍTÓSZÁMÚ PROJEKT INDÍTÁSÁRÓL

Eger MJV Önkormányzata sikerrel nyújtotta be támogatási igényét a „Felsőváros Csillagai – közösen a közösségért” című pályázatra. A Terület és Településfejlesztési Operatív Program „A helyi identitás és kohézió erősítése” tárgyú felhívásán elnyert 247.000.000 Ft uniós támogatás 100%-ban fedezi a közösségépítést célzó program költségeit.

A projekt fő célja a közösségi kezdeményező- és cselekvőképesség fejlesztése az Eger északi részén található, csaknem 12 ezer lakosú Felsőváros városrészben, amely Eger legnagyobb társasházi övezete is egyben. További cél az önkéntes közösségi szerepvállalás erősítése, valamint a helyi polgárok aktivizálása annak reményében, hogy a jövőben ne csak a lakásuk, vagy a lépcsőházuk, hanem a lakótelepük tulajdonosának is érezzék magukat.

A fenti célok eléréséhez széleskörű szakmai együttműködések kialakítása szükséges, így a projekt konzorciumi formában valósul meg, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata vezetésével. Kulcspartner az Egri Kulturális és Művészeti Központ és az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény. Az együttműködésben szereplő szervezetek a helyi kulturális és közösségi élet fő szervezői, jelentős tudással és tapasztalattal bírnak az akcióterületen, emellett meglévő kapcsolatrendszerük és csatornáik révén a lakosság aktivizálásában, bevonásában is kiemelt szerepet játszanak. Partnerünk a megvalósításban több, a Felsőváros szebbé, élhetőbbé tétele, és a helyi közösségépítési munka mellett elkötelezett civil egyesület, a projekt így jól ötvözi az önkormányzati intézmények városrészben végzett szakmai tevékenységét a felsővárosi lakosok összefogásával létrejött civil kezdeményezésekkel és az önkéntességgel.

Ízelítő a programtervből:

A hároméves projektnek köszönhetően a már ismert és esztendőről esztendőre sikerrel megrendezett „Felsőváros Csillaga” programsorozat és választás más minőségben, új formátumban valósulhat meg. Emellett olyan rendezvények, tematikus programok, akciók valósulnak meg a következő időszakban, melyekkel az egri Felsővárosban élőket széles körben szólítjuk meg.

A megvalósításban részt vevő partnerek egészségnapokat és családi fesztivált rendeznek, de ilyen program lesz például a „Jeles Napok a Felsővárosban” rendezvénysorozat, vagy a lakosok bevonásával összeállított helytörténeti kiállítás is.

A projekt keretében több, belvárosi eseményt összekapcsolunk a Felsővárossal, így a lakótelepre is eljutnak az Eger más pontjain zajló, magas színvonalú kulturális rendezvények egyes elemei. Megjelenik például a felsővárosi környezetben a Kaláka Fesztivál, a Kisegér Fesztivál, valamint az ugyancsak közkedvelt Utcazenészek Versenye, mint ahogy a jól ismert Föld Napja és az Európai Mobilitási Hét programsorozata is.

A fentieken túl számos, színes kezdeményezést hoz a Felsővárosa Csillagai program: utcabál, „sámlimozi”, nyár esti piknikek, flashmobok és sok-sok érdekes, a helyi lakosságot megmozgató, mindennapjaikat gazdagító esemény és kikapcsolódási lehetőség szerepel a programban.

A projekt kapcsán mód nyílik arra is, hogy közeledjenek, egymásra találjanak a felsővárosiak különböző generációi. Erre ad lehetőséget az idősek és fiatalok közös, kreatív műhelye és az a kezdeményezés is, hogy a fiatalok vezessék be a felsővárosi időseket az Internet világába.

Ugyancsak a közösségerősítő célú kezdeményezések közé sorolható egy-egy zöldterület, játszótér, vagy fa örökbefogadásának lehetősége, vagy a „Felsőváros legeinek” megkeresése a legkülönbözőbb kategóriákban. A Felsőváros Csillagai program keretében a fentieken túl a partnerek bűnmegelőzési- és közlekedésbiztonsági programokat valósítanak meg. A projekthez kapcsolódó Információs Pontot a már jól ismert és régóta működő Lakossági Információs és Szolgáltató Irodában (LISZI) alakítjuk ki.

A Felsőváros Csillagai programhoz egy, internetes szavazással kiválasztott logo és arculat is tartozik, ennek elemeivel szerte a városrészben találkozni fognak a felsővárosiak. Ha ezt az arculatot látják, könnyen beazonosíthatják, hogy az esemény a helyi közösség és identitás erősítését célzó uniós program keretében valósul meg.

A Felsőváros Csillagai projekt 2022 márciusáig tart.

A Felsőváros Csillagai programot megvalósító, együttműködő partnerek

Konzorciumi tagok:

 • Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata
 • Egri Kulturális és Művészeti Központ
 • Egri Szociális Szolgáltató Intézmény

További partnerek:

 • Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár
 • CSERE KÖR Közösségi Egyesület
 • Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
 • Egri Balassi Bálint Általános Iskola
 • Egri Családsegítő Alapítvány
 • Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) Heves Megyei Közhasznú Egyesülete
 • Heves Megyei Rendőr-főkapitányság
 • KEVIKO Prevenció Kft. (védőnői szolgálat)
 • Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szociális- és Fejlesztő Központ, Eger Pszichiátriai Betegek Nappali Intézménye
 • Zöldpanel Egyesület