Skip to main content

Többgenerációs aktív kulturális-közösségi tér kialakítása a Gárdonyi kert továbbfejlesztésével

Eger Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiája szervesen illeszkedik a város 2014-2030 közötti időszakra elfogadott Településfejlesztési Koncepciójához, melynek szlogenje: „Eger a minőség városa”. A város társadalmi jövőképe: „Eger adottságainál fogva nyitott, fiatalos, az aktív, szabadidő eltöltéséhez lehetőséget biztosító, az itt tanulók jelentős részét a város életébe bekapcsoló, az ide munkavégzés céljából érkezőket letelepedésre ösztönző város.”

A célok elérése érdekében – 13 alapító taggal – 2016 tavaszán megalakult az Egri Helyi Közösség, mint helyi akciócsoport (HACS). A tagság jól reprezentálja, a város kulturális, közösségi életében érintett szereplőket, kiegyensúlyozott módon bevonva mind a köz-, mind a magán-, mind pedig a civil szektor képviselőit. Célunk az igényes szabadidő-eltöltési lehetőségek biztosítása, a helyi közösségi- és kulturális élet feltételeinek javítása, megteremtése. Ennek megvalósítására a Terület- és Településfejlesztési operatív programban a város rendelkezésére álló CLLD (Community-led Local Development), azaz magyarul „Közösség Által Irányított Helyi Fejlesztések” megnevezésű uniós pályázat nyújt lehetőséget.

A több összetevős projekt keretében egy kulcsprojektet valósítunk meg, s ehhez megérkezett az irányító hatóságtól a támogató okirat. A megvalósítási helyszín a Gárdonyi kert.

A Gárdonyi kert a város / városrész emblematikus helyszíne, Eger különleges értéke, hiszen a Gárdonyi Emlékház is itt található. Ezzel együtt a terület évek óta méltatlan fizikai állapotban van. A kert helyreállításával árnyas, nyugodt környezetű, igényes, a szabadidő kulturált eltöltésre alkalmas közösségi kert kialakítását célozzuk meg, amely egyaránt helyet ad a családok, a fiatalok és az idősebb korosztály számára. A kert hasznosításának egyik fontos eleme a közparki funkció. A környékbeliek, illetve a városban élők (és városba érkező turisták) szabadon használhatják a park területét, kültéri bútorait, szervezhetnek családi, baráti, kisközösségi programokat. Ugyanakkor lehetőség van koncentrált kulturális, közművelődési- és közösségépítő programok szervezésére is, melyek lehetőséget biztosítanak a magas színvonalú kultúraközvetítésre.

Az ingatlan nyugati felében egy új, 150 m2 hasznos alapterületű könnyűszerkezetes, fedett, nagy részben nyitott pavilont alakítunk ki. A főbejárat funkcióval, információs pulttal/pénztárral, vizesblokkal rendelkező épület helyszínt biztosít majd a közösségi rendezvények megtartására is. A kertépítészeti beavatkozások során a kerítést felújítjuk, megújul a növényzet és a zöldövezetbe illeszkedő, természetközeli hatású járófelületek, kerti bútorok, alternatív pihenőhelyek kerülnek a kertbe. Kis csoportok, kisebb közösségek, iskolai osztályok számára közösségi tereket alakítunk ki. A megújított zöldfelület nagysága eléri az 5000 m2-t.

A projekt konzorciumban valósul meg a Dobó István Vármúzeum, az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület és az Arkt Építész- és Művészeti Egyesület közreműködésével, az önkormányzat vezetésével.