Skip to main content

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszer keretében megjelent „Zöld város kialakítása” (TOP-6.3.2-15) című felhívásra.

Ennek keretében a „Belvárosi terek komplex megújítása” (TOP-6.3.2-15-EG1-2016-00001) című projekt megvalósításához 1.827.000.000.- forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, amelyet ez idáig 36.989.024 Ft el nem számolható önerővel egészített ki.

A projekt akcióterülete a történelmi belváros, célja pedig az, hogy az érintett közterületek, tömbbelsők, valamint a felújítandó, értékes, műemléki épületek megújuljanak. A fejlesztések eredményeként az építészeti értékeiről is híres megyeszékhely környezeti állapota jelentősen javul: a beruházás vonzó városképet teremt, amely növeli az egri polgárok és az Egerbe látogató vendégek komfortérzetét. A projektben a mélyépítési munkákat, vagyis a Kossuth L. utca északi része, az Eszterházy tér, a Hatvani kapu tér, valamint az Erzsébet udvar és a Kracker udvar megújítását a HE-DO-PENTA kivitelezői konzorcium végzi.

A kivitelezés összesen megközelítőleg bruttó 63.2 Ft-ból valósult meg és 2018 nyarán kezdődött el.

Mitől új, miben más ez a minőség?

A projektnek köszönhetően a TOP forrásaiból folytatjuk a korábbi, belvárosi rehabilitációs programot: az öt közterületi fejlesztés egy komplex környezetrendezési rekonstrukciót foglal magában, melynek eredményeként – az Erzsébet udvart követően – a korábban „Bajcsy-tömbbelsőként” ismert Kracker udvar is megújult. A belvárosi utcákat összekötő, jelentős átmenő gyalogos forgalmat bonyolító terület a korábbi, széttöredezett aszfalt és ugyancsak rossz, elhasznált vegyes burkolat helyett impozáns, teljesen akadálymentes, egységes burkolatokat kapott.

A fejlesztésnek köszönhetően a nagy kiterjedésű udvar teljes, mintegy 680 m2 zöldfelülete megújult, a jelentős, idősebb faállományt megtartottuk, ezek alá árnyéki talajtakarókból, évelőkből készült kiültetés. A projektelem megvalósításával cca. 1450 m2 nyitott tér jött létre.

A belső udvar elsődlegesen eddig is gyalogos átjáró funkciót töltött be, a felújítással ezen alapvetően nem kívántunk változtatni, inkább ezt a jelleget kívántuk 21. századi minőségben kiszolgálni. A gyalogos útvonalak mentén is teljesen új közvilágítást építettünk ki. A tömbbelső méretéből és alakjából adódóan, a beruházásnak köszönhetően a Kracker udvar kisebb egységei alkalmassá váltak pihenők kialakítására. Az egyik ilyen, lépcsőzetes kialakítású rész impozáns megvilágítást is kapott. A területre a közösségi funkció erősítésének érdekében új utcabútorok kerültek és továbbiakat is telepítünk a tavasz folyamán.

Az udvar egyik, központi részébe – civil kezdeményezés kapcsán – egy Kracker János Lukács festőművészt ábrázoló, kisebb szobor kerül a tavasz folyamán, ennek az alapját is látni az újjászületett udvar egy háromszög alakban kialakított részén.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében valósulhat meg.

Fotó: Nemes Róbert