Skip to main content
Fejlesztés

Szétnéztünk a megújult Kracker udvarban

By 2019. március 20.

Ahogy a blogon is közzétettük az erről szóló közleményt, március 19-én lezárult a Kracker udvar felújítása. Nem egy túl frekventált része ez a belvárosnak, sokkal inkább szól funkcióról, semmint esztétikai élményről, de lássuk, mit hoztak ki belőle.

Ha nyugatról, a Széchenyi utca felől érkezünk, az első újdonságot két szék és egy kuka jelentik, avagy egy apró pihenőrész született az udvar ezen felében. Az átadó után, ahogy a fotónkon is látszik, ebből már csak a kuka maradt ott, a székeket gyorsan összeszedték, a TV Eger felvételén lehet még visszanézni őket. Elméletileg egyszer visszakerülnek majd, akkor talán véglegesen. A térrész jelenleg igencsak félreesik, ha a Centrooms hotel alatti étteremmel esetleg terveznek még valamit, akkor viszont új értelmet nyerhet a megléte. Addig is példás viszont, hogy egyszemélyes székeket helyeztek ki (majd pakoltak vissza), mert ezáltal elkerülhető, hogy a kis forgalmú rész tartós odaköltözésre csábítson bárkit is. A kuka megint újfajta, lassan ahány terület rendeznek a belvárosban, annyiféle utcabútorhoz lesz szerencsénk. Fő a következetesség, de ennél nagyobb baj azért ne legyen.

Ha tovább sétálunk a Dobó tér felé, eljutunk a tömbbelső közepére, itt egy háromszög alakú zöldfelület került kialakításra, egyik csücskében egy alappal, ahová Kracker János Lukács festőművész szobra kerül hamarosan. Jól fog kinézni, úgy tájolták, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utcáról a kapualjon át benézve éppen rá lehessen majd látni. A szobor mellett végül tényleg a forgalmasabb járda kapta a keskenyebbik oldalt, amit már a terveket nézve sem értettünk. Erre járnak a legtöbben, míg a másik, lényegében teljesen kihasználatlan rész jó széles lett, de ezen is könnyen felül lehet emelkedni, éppen elfér azért itt is két ember egymás mellett, na meg egyébként sem gyakori jelenség a tömeg az udvarban. Kérdéses azonban, hogy miért hagyták meg azt a járdamaradványszerű valamit, ami a szomszédos épülethez tart, ez sehogy nem illik a képbe és ha majd kinő a fű, a zöldfelület megjelenésén is rontani fog.

Ha már itt vagyunk, nézzünk ki az Érsek utcára, és lássuk az egész felújítás leglényegesebb részét: végre akadálymentesítették az egykor itt haladó lépcsősort. Tökéletes lett! Pontosabban csak majdnem tökéletes, hiszen a szintkülönbség végén sikerült menetirány szerint elhelyezni a vízelvezetőt, így abba bármelyik figyelmetlen biciklis kereke belecsúszhat. Ez balesetveszélyes hiba, a terven sem így szerepelt. Az elkészült rámpa mellé előbb-utóbb egy korlát is kerül majd, arra pedig világítás, erre viszont még várni kell. Kicsit korainak tűnik az átadás, amikor még ilyen hiányosságok maradtak hátra.

Ha visszamegyünk a leendő szoborhoz, és folytatjuk utunkat a főtér felé, akkor itt a következő attrakció, a mini színtér. Három sornyi „nézőtér” került kialakításra, meg ide is jutott három darab a félnapra megszellőztetett székekből. A tervek arról szóltak, hogy az egyik szomszédos ház tűzfalára majd vetíteni lehet, és így egy csináld magad mozi jöhet itt létre. Az ötlet jó, az egyelőre nem ismert, hogy ebből mennyi fog megvalósulni, legrosszabb esetben viszont a kihasználatlan nézőtér is jobb az eddigi állapotnál, amikor parkolónak használták a területet. Bár elméleti síkon egy közösségi térről van szó, végül valóban követték a terveket és egyetlen kerékpártámaszt sem helyeztek ki ide sem.

Az utolsó térrész a Manooka kávézó melletti terület. Ezt lényegében csak újraburkolták, különösebb izgalmat nem rejtettek el rajta, viszont szerencsére meghagyták a fekvő nő szobrát – ezért a terveket nézve anno aggódtunk kicsit. Kerékpártároló következetesen nem került ide sem, illetve a parkos résszel sem kezdtek semmit, az pedig elbírt volna egy kis sétányt padokkal, hogy szülessen egy kis fás pihenőrész a Dobó tér tőszomszédságában. Vagy ugye a vágyott belvárosi sörkertünk is elférne még mindig itt a HBH kibővülésével, külön névre szóló asztallal nekünk, ahol állandó jelleggel üldögélhetnénk.

A felújítás sok újdonságot nem hozott, de hangsúlyozzák is, hogy a Kracker udvar elsődlegesen egy átjáró terület, és ezen funkciójának kell leginkább megfelelnie. Ez megtörtént, a korábbiakhoz képest sokkal jobb lett a helyzet. A korábbi töredezett aszfaltnál nagyságrendekkel esztétikusabb az újonnan lerakott, tiszta állapotában pirosas árnyalatú térkő, na és ott a lényeg, az akadálymentesítés. Az eredeti elképzelésben felmerült ötletként, hogy az üres  tűzfalakra a tömbbelső korábbi állapotát tükröző molinók kerülhetnének, ez sajnos elmaradt. Akár képekkel, akár újrafestéssel, viszont jó lenne rendezni ezeket a házakat is, mert némelyik kegyetlen állapotban leledzik. Amit még pozitívumként ki kell emelni, hogy ültettek 4 új fát, és több épület tövében is kialakítottak vizesedésgátló kavicssávot, ez egy csendes jó gesztus volt. Még az utcabútorokra várunk, róluk nem tudjuk, hogy pontosan mik lesznek, a tervek alapján az 5 széknek, egy információs táblának és egy irányjelző oszlopnak kellene még érkezni, hogy valóban meglesz-e mind, az kérdéses, ahogyan az is, hogy valóban kihagyják-e a kerékpár tárolókat és utólag sem helyeznek ki belőle egyet sem. Ha így lesz, az azért egy komoly hiányosság a vendéglátóhely és a rendezvénytér mellől. Zárásképp még mutatunk pár képet az udvarról, amiket nem használtunk fel a bejegyzésben.